Kachní stehna na švestkách s krupicovými noky
Publikováno 12.06.2018 v 08:37 v kategorii Kachní, přečteno: 28x
Suroviny: Kachna: kachní stehna 5 ks, velký pomeranč 1 ks, olej 1 lžíce, jablka 2-3 ks, cibule 4-5 ks, švestky 10 ks, česnek 3 stroužky, sůl a čerstvě namletý pepř, cukr, čerstvý tymián 5 snítek, voda asi 250 ml, celá skořice 1 svitek
Noky: máslo 75 g, plnotučné mléko 750 ml, kůra z 1 malého citronu, muškátový oříšek 1 špetka, hrubá krupice 300 g, vejce 4 ks, sůl
Postup: Maso ze všech stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Přidejte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče a vše rukama přimáčkněte k masu. Maso zakápněte olejem a vložte do mísy, přidejte tymián. Troubu rozehřejte na 220 °C. Do vyššího pekáče naskládejte oloupané na čtvrtiny nakrájené cibulky, jablka, plátky česneku, vypeckované švestky, skořici, zbytek tymiánu a kachní stehna. Takto připravenou kachnu pečte asi 30 minut, aby se hezky zatáhla. Poté slijte tuk, který kachna pustila, přilijte šťávu z půlky pomeranče a trochu vody. Hrnec zaklopte a kachnu pečte při 180 °C asi 80 minut. Nakonec hrnec odklopte, slijte vypečenou šťávu a kachnu při 220 °C vypečte z obou stran dokřupava. Než se kachna dopeče, tak slitou šťávu zbavte tuku, v rendlíku svařte tak na jednu třetinu objemu. Na noky v hrnci ohřejte máslo s mlékem. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, strouhanou kůru z citronu a větší špetku soli. Jakmile začne tekutina bublat, přisypte krupici a stáhněte plamen. Pečlivě těsto míchejte, dokud se nespojí do jedné koule a nebude se samo odlepovat od stěn hrnce a vařečky – potrvá to asi 5 minut. Nechte vše chvíli zchladnout a postupně do těsta vmíchejte vejce, každé vejce důkladně zapracujte. V dalším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Dvěma namočenými lžícemi tvarujte z těsta oválné noky a vařte je ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Hotové noky uschovejte pod víkem v pekáči vymazaném kachním výpekem nebo máslem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů