Koláč s pórkem a houbami
Publikováno 15.06.2018 v 11:07 v kategorii Bez masa, přečteno: 29x
Ingredience:500 g listového těsta, 1 pórek, 30 g másla, 1 sklenice zavařených hub, dle chuti sůl a mletý pepř, 1 lžička drceného kmínu, 50 g goudy, 120 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 1 vejce na potření
Postup: Listové těsto rozdělíme na dvě poloviny. První vyválíme na kulatý plát o velikosti koláčové formy a přeneseme ho do ní. Těsto několikrát propíchneme vidličkou a dáme předpéct do trouby předem vyhřáté na 180 °C asi na 10–15 minut. Mezitím dobře očistíme pórek a nakrájíme ho na kolečka. Na pánvi rozehřejeme máslo a vhodíme do něj pórek. Houby slijeme a přidáme k pórku. Osolíme, opepříme, přidáme kmín, podlijeme lžící vody a společně asi 10 minut podusíme. Potom tuto směs rozprostřeme na předpečené těsto ve formě a zasypeme nastrouhaným sýrem. Vše zalijeme smetanou, ve které jsme rozšlehali vejce. Z druhé části těsta vyválíme druhou placku, kterou koláč přiklopíme, a okraje těsta hezky začistíme. Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a několikrát jeho povrch propíchneme vidličkou. Vložíme zpět do trouby a pečeme dozlatova dalších 30–35 minut.
Tip redakce: Vršek koláče můžeme ještě pár minut před koncem pečení posypat trochou sýra s kmínem nebo s jiným oblíbeným kořením.
Komentáře
Celkem 0 komentářů