Kořeněná čočková polévka s křupavou slaninou
Publikováno 11.06.2018 v 07:28 v kategorii Polévky, přečteno: 32x
Suroviny: olivový olej 80 ml, mrkev, jemně posekaná 1 ks, celer, jemně posekaný 1 řapík, cibule, jemně posekaná 1 ks, česnek, nakrájený na jemné plátky 3 stroužky, sladká paprika 1 lžička, koření Pav Bhaji Masala 1/2 lžičky, chilli paprička, podélně rozpůlená 1 ks, čerstvě namletý pepř, kuřecí nebo zeleninový vývar 2 l, zelená čočka 500 g, slanina v celku 300 g, bouquet garni (směs petrželky, majoránky, tymiánu a bobkového listu) 1 ks
na krutony: den stará bageta 1 ks, olivový olej 50 ml
Postup: Předehřejte troubu na 160 °C. V kastrolu rozehřejte olej a asi 10 minut na něm restujte mrkev, celer, česnek a cibuli doměkka. Přidejte papriku, Pav Bhaji a chilli papričku a čerstvě mletý pepř. Smažte minutu, než se koření rozvoní. Přidejte vývar, čočku, slaninu, bouquet garni a přiveďte k varu. Vařte pomalu asi 25 minut, než čočka změkne. Bouquet garni vyhoďte, slaninu vyndejte a nechte stranou. Dosolte a dopepřete podle chuti. Mezitím na plech rozložte plátky bagety, pokapejte je olivovým olejem a pečte v troubě dozlatova. Slaninu pokrájejte na „škvarky“ – kostičky, proužky, co je vám milejší, a opečte na pánvi dokřupava. Polévku rozdělte do misek, posypte slaninou, přidejte krutony a máte hotovo.
Komentáře
Celkem 0 komentářů