Krémová čočka s kořenovou zeleninou a zakysanou smetanou
Publikováno 14.03.2019 v 11:32 v kategorii Luštěniny, přečteno: 39x
Ingredience: Na čočku: 1 cibule, 3 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, 1/4 bulvy celeru, 2 stroužky česneku, 1 hrnek čočky, 2 lžičky uzené papriky, 2 bobkové listy, 1 lžička tymiánu, 1 plechovka krájených loupaných rajčat, 140 g rajčatového protlaku, 1 lžička soli, chilli
K podávání: 1 kelímek zakysané smetany, klobása, vejce natvrdo
Postup:Čočku zalijte vodou a nechte 2 hodiny nebo klidně i přes noc nabobtnat, výrazně si tak zkrátíte dobu vaření. Na kostičky pokrájenou cibuli, mrkev a celer 5 minut opékejte se špetkou čerstvého či sušeného chilli na olivovém oleji. Když začne zelenina zlátnout, přidejte bobkové listy, nasekaný česnek, uzenou papriku, tymián, sůl, scezenou čočku, protlak a drcená rajčata. Plechovku (400 ml) od rajčat ještě dvakrát naplňte vodou a přidejte do hrnce. Za občasného míchání vařte do změknutí – namočené čočce většinou stačí 20 minut. Podle potřeby případně ještě podlijte trochou vody. Podávejte zjemněné kysanou smetanou a podle chuti s opečenou klobásou či vařeným vajíčkem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů