Krémová kuřecí polévka
Publikováno 17.05.2019 v 11:20 v kategorii Polévky, přečteno: 29x
Suroviny: 300 g uvařeného kuřecího masa, 200 g oloupané cibule, 1 oloupaný stroužek česneku, 100 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 1 l kuřecího vývaru, 200 ml smetany, min. 31%, sůl, Pepř, 100 g oloupané mrkve, 100 g cukety, 100 g uvařených brambor, 2 lžíce přepuštěného másla, 2 snítky tymiánu, 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele, 1 lžíce najemno nakrájené pažitky
Postup: Cibuli a česnek nakrájíme najemno. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a česnek a necháme je zesklovatět. Přidáme hladkou mouku a za stálého míchání restujeme 30 vteřin. Přilijeme vývar, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 15 minut. Občas zamícháme, aby se na dně nevytvořil nápek. Přilijeme smetanu, přivedeme k varu, promícháme, stáhneme oheň na třetinu a vaříme dalších 5 minut. Občas zamícháme. Polévku důkladně rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Dochutíme 2 kávovými lžičkami soli (nebo dle chuti), špetkou pepře a promícháme. Maso nakrájíme nebo natrháme na menší kousky a dáme do polévky prohřát. Mrkev, cuketu a brambory nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. V pánvi na vyšším ohni rozehřejeme přepuštěné máslo, přidáme mrkev a 30 vteřin restujeme. Přidáme cuketu a restujeme dalších 30 vteřin. Přidáme brambory a vše restujeme dalších 30 vteřin. Stáhneme oheň na polovinu, přidáme tymián, špetku soli a pepře a za stálého míchání restujeme 1 minutu. Vyndáme tymián z pánve a zeleninu rozdělíme do talířů. Zalijeme připravenou polévkou a posypeme nakrájenou petrželí a pažitkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů