Krémové francouzské brambory se sýrem
Publikováno 11.06.2018 v 10:50 v kategorii Brambory, přečteno: 22x
Ingredience: 1 kg brambor, 250 g slaniny, 2 šalotky, 1 stroužek česneku, 100 ml bílého suchého vína, 200 ml 33% smetany ke šlehání, sůl, pepř černý mletý, 400 g Hermaduru
Postup: Troubu zapněte na 200 °C. Brambory, ideálně varný typ A, oškrábejte, nekrájejte a v celku je asi sedm minut předvařte do poloměkka. Pak je sceďte a nechte vychladnout. Mezitím nakrájejte slaninu na kostičky a šalotku nahrubo, klidně jen na půlkolečka. Společně osmahněte dozlatova, pak přidejte prolisovaný stroužek česneku a nechte rozvonět. Podlijte vínem a zredukujte na minimum. Zchladlé brambory nakrájejte na plátky a vyskládejte jimi dno zapékací misky, vymazávat ji není potřeba. Rozprostřete na ně směs slaniny a cibule, osolte a opepřete. Další vrstva budou opět brambory. Zalijte smetanou a povrch poklaďte na plátky nakrájeným sýrem Hermadur. Do originálního receptu patří sýr reblochon, český Hermadur ho ale víc než důstojně zastoupí! Pečte asi 15 minut dozlatova. Nechte chvíli vychladnout a podávejte.
Komentáře
Celkem 0 komentářů