Recepty z rájePřes 1000 receptů

Krůtí pečeně na černo

Publikováno 13.12.2018 v 10:23 v kategorii Krůtí, přečteno: 38x

Ingredience: 1 krůtí prso, cca 2 kg,200 g uzené bílé slaniny (špeku), na dlouhé hranolky a dobře vychlazené,mořská sůl a čerstvě drcený pepř,rostlinný olej na potření,po 2 snítkách tymiánu a rozmarýnu,2 lžíce másla + 1 na dokončení,směs koření (3 hřebíčky, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list), 1 cibule, nadrobno,150 g kořenové zeleniny (mrkev, petržel a celer nakrájené na kostičky), 500 ml červeného vína,100 g švestkových povidel, 700 ml silného drůbežího vývaru,2 lžíce tekutého medu

NA DOKONČENÍ: 3 lžíce koňaku nebo brandy, 100 g sušených švestek, 50 g loupaných mandlí, nasekaných, 20 g rozinek, 20 g vlašských ořechů, nasekaných nahrubo, 2 lžíce strouhaného perníku

Postup:Krůtí prso v podélném směru svalových vláken prošpikujte slaninou. Dlouhým úzkým nožem dělejte z obou kratších stran otvory a jimi protahujte vychlazené ztuhlé slaninové hranolky tak, aby – až pečeni nakrájíte na příčné plátky – byla na řezu vidět slaninová mozaika. Prošpikované maso svažte kuchyňským provázkem do kompaktního tvaru. Potom osolte a opepřete, potřete je olejem a dejte do mísy, přidejte k němu čerstvý tymián a rozmarýn a nechte je zakryté přes noc odležet.Na dochucení den předem namočte v malém kastrůlku do koňaku švestky, mandle, rozinky a ořechy a nechte asi hodinu odležet. Potom přilijte trochu vody a vše na mírném plameni vařte, až ořechy a mandle změknou, ale zůstanou křupavé na skus. Odstavte a nechte do druhého dne.V litinovém kastrolu vhodném do trouby rozpusťte máslo, maso na něm opečte ze všech stran, vyjměte a dejte stranou. Ve výpeku opečte směs koření, cibuli a nakrájenou zeleninu doměkka a dozlatova, zalijte částí vína a nechte ho vyvařit. Přidejte povidla, vše zalijte zbytkem vína a vývarem a promíchejte. Vraťte do kastrolu maso a pomalu ho pečte do změknutí; pod pokličkou v troubě zapnuté na 150°C to bude trvat asi 2 hodiny nebo podle velikosti prsa. Posledních 15 minut zesilte teplotu na 180°C, odkryjte, aby se maso opeklo, a povrch masa průběžně potírejte medem a přelévejte výpekem, aby bylo krásně naglazované dozlatova. Měkké maso vyjměte a uchovejte v teple, například zabalené do alobalu. Vylovte snítky bylin a bobkový list a omáčku rozmixujte. Vlijte do ní směs sušeného ovoce a ořechů, znovu prohřejte a nakonec ji podle potřeby zahustěte nastrouhaným perníkem a zašlehejte do ní zbývající lžíci studeného másla. Podávejte s krupicovými noky nebo bramborovými kroketami a krůtím prsem nakrájeným na plátky.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?