Kulajda se zastřeným vejcem
Publikováno 11.06.2018 v 07:13 v kategorii Polévky, přečteno: 25x
Suroviny: sušené houby 1 hrst, mléko 300 ml, kuřecí nebo zeleninový vývar 300 ml, kmín 1/2 lžičky, nové koření 1 lžička, bobkový list 3 ks, sůl a čerstvě namletý pepř, středně velké brambory 2 ks, smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml, hladká mouka 1 lžíce, ocet 2–3 lžíce + na vaření vajec, jemně nasekaný kopr 2–3 lžíce, vejce 4 ks
Postup: Houby namočte do vody zhruba na 30 minut. Slijte je a tekutinu ponechte. Do hrnce vlijte mléko a vývar, vsypte slité houby, případně i s trochou tekutiny, na kostky nakrájené brambory, přidejte koření, zlehka osolte a vařte zhruba 15 minut, až houby změknou. Přilijte smetanu, vmíchejte mouku a provařte 15 minut. Kopr nasekejte nadrobno, vsypte do hotové polévky a dochuťte ji octem. V jiném rendlíku uvařte vodu, osolte ji, kápněte do ní trochu octa a roztočte pomocí lžíce uprostřed vír. Vyklepněte do něj vejce nebo ho vyklepněte na lžíci a nechte ho z ní sklouznout do středu víru. Vařte 2 minuty, vyjměte pomocí lžíce do misky a nechte okapat přebytečnou vodu. Polévku vlijte do talíře, dejte do ní zastřené vejce, osolte a opepřete.
TIP: Ocet bude jemnější, pokud ho svaříte. Vlijte zhruba 70 ml octu do rendlíku a svařte ho na poloviční množství. Pozor, výpary jsou velmi dráždivé. Otevřete naplno okno a pusťte digestoř, odměnou vám bude jemnější octová chuť.
Komentáře
Celkem 0 komentářů