Recepty z rájePřes 1000 receptů

Kuřecí plátky se smetanou a hříbky & rýže se sladkým hráškem

Publikováno 12.06.2018 v 10:47 v kategorii Kuřecí, přečteno: 23x

Suroviny: kuřecí stehenní řízky 4 ks, máslo 2 lžíce, cibule 1 ks, sůl, čerstvě mletý pepř, drcený kmín 1 špetka, sladká paprika 1 lžička, smetana ke šlehání 150 ml, čerstvé hříbky 1 velká hrst

Rýže se sladkým hráškem: dlouhozrnná rýže 300 g, olej nebo máslo 2 lžíce, sůl, cibule 1/2 ks, hřebíček 3 ks, máslo 1 lžíce, mražený hrášek 200 g, cukr 2 lžičky, citronová šťáva 1 lžíce

Postup: Řízky pokrájejte na tenčí plátky, je-li to třeba, osolte je a opepřete. Máslo rozpusťte v kastrolu, opečte na něm cibuli do sklovata, odhrňte ji stranou a pak přidejte maso a také ho opečte, poprašte paprikou a zpěňte. Poté přidejte hříbky, krátce opečte a přilijte smetanu. Přiklopte pokličkou a na mírném ohni 5 minut poduste. Sundejte poklici, promíchejte, ochutnejte, je-li třeba dochuťte a podávejte, nejlépe s rýží. Rýže se sladkým hráškem: troubu předehřejte na 180 stupňů. Rýži propláchněte v cedníku vařící vodou a nechte okapat. V kastrole se silným dnem a vhodným do trouby (neměl by mít plastové uši) rozehřejte olej nebo máslo, vsypte rýži a opékejte ji a míchejte, dokud zrnka nezprůhlední, ale zůstanou bílá. Pak rýži osolte, přilijte jeden a půlkrát tolik vody, co je rýže (450 ml), navrch položte cibuli se zapíchnutým hřebíčkem a přiveďte k varu. Když je rýže zavařená, přiklopte kastrol policí a přesuňte ji do trouby a duste do měkka. Trvá to 20–30 minut. Rýži ochutnejte, je-li měkká, vyhoďte cibuli, rýži promíchejte, aby vyšla pára a byla sypká. Zatímco je rýže v troubě, v kastrůlku rozpusťte máslo, dejte na něj mražený hrášek, přidejte cukr, citronovou šťávu a sůl, promíchejte, zakryjte pokličkou a nechte několik minut na mírném plameni. Že je hrášek hotový, nejlépe poznáte ochutnáním – bude měkký, ale bude mít krásný kulatý tvar (delším varem by vám popraskal a ztratil šťavnatost). Jakmile dosáhnete tohoto stadia, vypněte plamen a nechte pod pokličkou stát, dokud nebude hotová rýže. Do hotové rýže pak hrášek opatrně vmíchejte i se šťávou.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?