Kuřecí vrabec s teplým zelným salátem
Publikováno 12.06.2018 v 10:18 v kategorii Kuřecí, přečteno: 25x
Suroviny: Maso: kuřecí stehenní řízky 800 g, sůl zhruba 1 lžička, velká cibule 1 ks, česnek 1 stroužek, sádlo 2 lžíce, majoránka 2 vrchovaté lžičky, kmín 1/2 lžičky, plnotučná hořčice 3 lžíce
Salát: špičaté zelí nebo malá hlávka bílého zelí 600 g, cibule 1 ks, rostlinný olej 4 lžíce, kmín 1 lžička, sůl 1 velká špetka, bílý vinný ocet 4 lžíce, cukr 1 lžička
Postup: Maso nakrájejte na nudličky a osolte. Moc se netrapte s tím, jak budou vypadat, stačí, když nejdřív maso rozříznete v místech, kde se samovolně mezi svaly rozpadá, a pak tyhle kousky ještě několikrát překrojíte. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Česnek oloupejte, trochu ho rozmáčkněte a nasekejte co nejvíc najemno. Velkou pánev začněte rozehřívat na nejvyšším stupni. Jakmile bude dost horká, rozpusťte v ní sádlo a krátce nato přidejte všechno maso. Nechte ho bez míchání 1 až 2 minuty opékat opravdu zprudka dozlatova. Promíchejte, zasypte cibulí a česnekem, rozemnutou majoránkou a celým kmínem, přidejte hořčici, nemíchejte a nechte 1 až 2 minuty opékat. Promíchejte, ztlumte na střední stupen a za občasného promíchání nechte 10 minut opékat. Snižte na nejnižší stupeň, podlijte 100 ml vody a promíchejte. Nechte dojít a změknout, a pokud by vám chyběla omáčka, můžete dolít ještě trochu horké vody a dochutit. Mezitím připravte zelný salát. Z hlávky sejměte zavadlé listy, rozčtvrťte ji a nakrájejte na nudličky silné kolem 1 cm. Košťálu se vyhněte, je příliš tuhý, vyřízněte ho nebo krájejte kolem něj. Cibuli nakrájejte na tenké plátky. Ve velké pánvi nebo širším kastrolu rozehřejte olej, vhoďte na něj cibuli, zelí, kmín a sůl a nechte chvíli zprudka a za letmého míchání změknout. Zelí zavadne a trochu zprůsvitní, částečně změkne, ale nemělo by dojít až úplně doměkka. Pokud by se připalovalo, podlijte ho 1–2 lžícemi vody. Měknutí trvá jen 3 až 5 minut podle velikosti pánve. Teplé zelí podlijte octem a nechte ho odpařit, nakonec dochuťte cukrem. Zelí rozdělte na talíře a podávejte s měkkým masem.
TIP: Maso můžete nakrájet předem, promíchat s hořčicí, cibulí, česnekem, solí i kořením a nechat odležet v lednici. Když přijde doba večeře, jen rozpálíte pánev a budete pokračovat podle receptu.
Komentáře
Celkem 0 komentářů