Květáková polévka s tyrolskými knedlíčky
Publikováno 11.06.2018 v 07:09 v kategorii Polévky, přečteno: 30x
Suroviny: máslo 1 lžíce, hladká mouka 1 lžíce, sůl, čerstvě namletý pepř, muškátový oříšek, květák 1 ks, mléko 250 ml, smetana ke šlehání 100 ml, žloutek 1 ks, nasekaná pažitka 1 lžíce
Na knedlíčky: prorostlá slanina 150 g, houska 3 ks, hladkolistá petržel 1 hrst, polohrubá mouka 60 g, sůl, mléko 150 ml, vejce 1 ks, rozpuštěné máslo 2 lžíce
Postup: Slaninu nakrájejte na kostičky, opečte na pánvi, a když pustí tuk, přidejte housku pokrájenou na kostičky a osmahněte dozlatova a křupava. Pokud je vypečeného tuku málo, můžete přidat lžíci až dvě másla nebo ke slanině na kostičky nakrájený špek. V míse si připravte těstíčko z mouky, soli, mléka, vejce a rozpuštěného másla. Pak do něj zamíchejte housku se slaninou, petrželku, propracujte a nechte odpočívat, než uvaříte polévku. Zatímco těsto odpočívá, rozehřejte v hrnci máslo, zasypte moukou, promíchejte a mouku osmahněte. Zalijte necelým litrem vody, prošlehejte, osolte, ochuťte muškátovým oříškem a troškou mletého pepře a přiveďte k varu, občas promíchejte. Vařte 5–10 minut, než připravíte květák a knedlíčky. Z odpočinutého těsta na pomoučeném prkénku vytvarujte kouličky ve velikosti vlašského ořechu. Květák očistěte a rozeberte na menší růžičky – košťál pokrájejte a přidejte do polévky. Velikost květáků se velmi liší, proto použijte buď, celý nebo polovinu, cílem je, aby ho bylo v polévce hodně. Dolijte mlékem a až začne vařit, přidejte i knedlíčky. Vařte dalších 5 minut a polévku vypněte. Mezitím rozmíchejte žloutek se smetanou a vmíchejte ji do polévky. Posypte pažitkou a podávejte.
Komentáře
Celkem 0 komentářů