Recepty z rájePřes 1000 receptů

Kynutý dýňový chléb se skořicí

Publikováno 15.06.2018 v 11:00 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 10x

Ingredience: těsto: 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka, 1/2 kostky droždí, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, plus 1 ČL, 1 vejce, 1 hrnek (240 g) dýňového pyré, 1 ČL skořice, 1 ČL dýňového koření, 1 ČL soli, 3 1/2 - 4 hrnky (435 - 500 g) hladké mouky, 1 PL melasy, 1/2 ČL soli, 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty

náplň: 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, 2 PL skořice

na potření: 1 vejce, 1 PL vody

Postup: Z mléka, 1 ČL cukru a droždí uděláme kvásek. Ve velké míse (nebo v míse kuchyňského robotu) smícháme vejce a cukr, přidáme dýňové pyré a melasu. Dobře promícháme. Přidáme kvásek a promícháme. Mouku smícháme se solí, kořením, skořicí a postupně přidáváme do směsi kvásku a vajec, řádně promícháme. Ručně, nebo v kuchyňském robotu, uhněteme těsto dohladka (v robotu asi 10 minut). Nakonec vmícháme máslo nakrájené na kousky a znovu uhněteme. Pokud je těsto příliš lepkavé, přidáme více mouky. Uhnětené těsto vložíme do velké mísy vymazané máslem. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme vykynout, asi 2 hodiny. Vykynuté těsto vyndáme na lehce pomoučněný vál a vyválíme do obdélníku velikosti 30 x 40 cm (nebo podle toho, jak máme širokou bochníkovou formu). Na těsto rozetřeme změklé máslo. Smícháme cukr se skořicí a rovnoměrně ho nasypeme na těsto. Těsto pevně srolujeme. Bochníkovou formu vymažeme máslem a roli těsta do ní vložíme. Přikryjeme utěrkou a necháme asi 30 - 45 minut kynout. Jakmile je bochník vykynutý, předehřejeme troubu na 180° C. Rozšleháme mléko a vejcem a potřeme bochník. Pečeme dozlatova, asi 30 - 40 minut. Před krájením necháme vychladnout, nejdříve ve formě asi 30 minut, potom na mřížce. Podáváme s máslem nebo jen tak.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?