Masové kuličky pečené na bramborách
Publikováno 15.06.2018 v 09:36 v kategorii Mleté maso, přečteno: 27x
Ingredience: Masová směs: 500 g mletého masa, sůl dle chuti, ½ až 1 čajová lžička koření na mletá masa, 1 čajová lžička sušeného česneku, 1 vejce, 1 polévková lžíce hladké mouky, 1 polévková lžíce strouhanky, 1-2 polévkové lžíce vody, 50 g nastrouhaného tvrdého sýra (nemusí být)
(Pokud máte zbytek salámu vysočina, nebo šunky, popřípadě párek, můžete jej také přidat do masové směsi. Místo sušeného česneku lze dát 1 až 2 prolisované stroužky čerstvého. Kdo má rád, může přidat i 1 čajovou lžičku hořčice.). (Čekáte-li více strávníků a zdá se vám, že půl kila sekané je málo, klidně dejte místo jednoho vejce dvě. Pak je ale třeba upravit množství ostatních surovin.)
Na dno plechu: 1 až 1,5 kg brambor, 200 až 250 ml smetany ke šlehání, sůl dle chuti, mletá sladká paprika, koření na americké brambory nebo grilovací koření dle chuti
Postup:Mleté maso dejte do mísy a smíchejte se všemi ostatními surovinami do vláčného dobře tvárného těsta. Pokud by se vám zdálo moc husté, přidejte trochu vody, v opačném případě zahustěte strouhankou. Z masové směsi vytvarujte kuličky, které si zatím odložte.Brambory očistěte a nakrájejte na silnější plátky. Pokud jsou malé, můžete i na poloviny. Okořeňte je podle své chuti a naskládejte na plech. (Zapékací nádobu (plech) si můžete buď vymazat a vysypat strouhankou, nebo vyložit pečícím papírem.) Mezi brambory dejte připravené kuličky a zalijte šlehačkou. Plech přikryjte alobalem, vložte do trouby rozehřáté na 180°C a pečte dozlatova. Obecně byste mohli mít za 35 až 45 minut hotovo. Dobrou chuť. (10 minut před koncem pečení můžete povrch posypat strouhaným sýrem. Skvělá je i niva nebo hermelín, ovšem záleží pouze na vaší chuti a finančních možnostech. Oko potěšíte, pokud pokrm dozdobíte sekanou pažitkou nebo petrželkou.)
Komentáře
Celkem 0 komentářů