Recepty z rájePřes 1000 receptů

Monkey bread

Publikováno 15.06.2018 v 09:52 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 6x

Suroviny: hladká mouka 500 g, vlažné polotučné mléko 300 g, cukr krupice 75 g, sůl 5 g, změklé máslo 50 g, čerstvé droždí 25 g, vejce 1 ks, javorový sirup 200 g

Na obalení: třtinový cukr demerara 250 g, mletá skořice 1 lžíce, máslo, rozpuštěné 200 g

Postup: Ve vlažném mléce rozmíchejte rozdrobené droždí a nechte odpočinout při pokojové teplotě zhruba 10 minut. Do velké mísy prosejte hladkou mouku, přidejte cukr krupici, sůl a změklé máslo, které prsty zapracujte do mouky. Jakmile se na hladině mléka začne tvořit pěna a v mouce už nemáte žádné kousky másla, přidejte k mouce vajíčko a za postupného přilévání mléka vypracujte vláčné těsto (5–10 minut), které může být velmi lepivé. Až se těsto při hnětení začne oddělovat od stran mísy, vyklopte ho na lehce pomoučený vál a ještě jednou ho důkladně prohněťte. Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout při pokojové teplotě do zdvojnásobení velikosti (60–90 minut). Velkou bábovkovou formu vymažte máslem. Třtinový cukr dejte spolu se skořicí do misky a dobře promíchejte. Do druhé misky dejte rozpuštěné máslo. Vykynuté těsto vyklopte ne lehce pomoučenou pracovní plochu, prohněťte a rozdělte na 35–40 stejných kousků. Z každého kousku vyválejte kuličku, kterou obalte v rozpuštěném másle a poté ve směsi třtinového cukru a mleté skořice. Obalené kuličky vrstvěte do vymazané bábovkové formy. Jakmile naplníte 3/4 formy, zakryjte ji potravinářskou fólií. Případnými zbylými kuličkami těsta můžete naplnit vymazané muffinové formy a upéct si mini-monkey bread. Necháme kynout při pokojové teplotě (cca 45 minut). Mezitím troubu předehřejte na 180 °C. Jakmile monkey bread dokyne do výšky vaší formy, dejte péct do předehřáté trouby na 25–30 minut. Okamžitě po dopečení ho ještě ve formě polijte polovinou javorového sirupu. Po 2 minutách ho vyklopte na servírovací talíř a polijte zbytkem javorového sirupu. Monkey bread nesmíte ponechat ve formě déle, protože by se k ní přilepil. Nejlépe chutná ještě teplý s černým čajem.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?