Mrkvová roláda
Publikováno 04.10.2018 v 09:29 v kategorii Rolády, přečteno: 27x
Suroviny:Vejce větší 3 ks,cukr krupice 100 g,mrkev 150 g,polohrubá mouka 60 g,mleté ořechy (lískové nebo vlašské) 60 g,skořice 1 vrchovatá lžička,sušený zázvor 1 zarovnaná lžička, na špičku nože muškátového ořechu
Krém: mascarpone 250 g, tvaroh 250 g, cukr moučka 70 g, vanilkový extrakt 1 lžička
Postup:Troubu rozpalte na 200 °C (horkovzduch na 180 °C). Do mísy vložte celá vejce s cukrem a šlehejte je, dokud asi neztrojnásobí svůj objem a nezesvětlají do světlounce žluté až bílé barvy. Trvá to asi 5 minut dle výkonu šlehače.Mrkev oškrábejte, najemno nastrouhejte a následně přidejte k vaječnému těstu a stěrkou opatrně zapracujte.V jiné misce smíchejte mouku, ořechy, skořici, zázvor a muškátový ořech. Směs přidejte do těsta a opět pomocí stěrky opatrně míchejte do homogenní konzistence.Velký plech pokryjte pečicím papírem. Těsto dejte na papír a rovnoměrně rozetřete po celé ploše plechu tak, aby bylo všude stejně vysoké. Plát by měl být asi 0,5 cm vysoký.Plech vložte do rozpálené trouby a pečte 8–12 minut. Propečenost poznáme tak, že když na povrch položíte dlaň a prsty, těsto je pružné a vrací se zpět. Pokud se tvoří jamky pod prsty, je potřeba ještě chvíli dopéct.Těsto hned sundejte z plechu a otočte na čistou utěrku. Ještě za horka z plátu opatrně stáhněte pečicí papír. Nechte vychladnout (netrvá to dlouho, cca 20 minut maximálně). Roláda je měkká a nemusí se stáčet hned po upečení. Pokud není přepečená, nepraskne.Krém: Do mísy vložte mascarpone s cukrem a na střední otáčky vyšlehejte. Pak za stálého šlehání po lžicích přidávejte tvaroh a nakonec krátce prošlehejte s vanilkovým extraktem. Sestavení rolády: Tři čtvrtiny krému natřete na roládu a zaviňte. Položte na servírovací tác a zbylý krém natřete na vršek a částečně i na boky rolády. Můžete ozdobit nasekanými ořechy. Roládě stačí asi hodinové odložení v lednici a může se servírovat. Déle než dva dny roládu v lednici neskladujte (nebo ne nepřiklopenou), okorává a nasává do sebe pachy z ledničky.
Komentáře
Celkem 0 komentářů