Mrkvový koláč
Publikováno 14.01.2020 v 09:46 v kategorii Koláče, přečteno: 39x
Ingredience: Na těsto: 280 g polohrubé mouky, 3 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky mleté skořice, 1 lžička mletého zázvoru, 1 špetka soli, 250 ml slunečnicového oleje, 200 g jemně mletého třtinového cukru, 4 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu, 450 g mrkve, 1 hrst rozinek, 120 g sekaných vlašských ořechů
Na ledovou polevu: 180 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 2 lžíce horké vody, 1 lžička másla
Postup: Do dortové formy kápněte lžičku oleje, vymažte ji a vyložte papírem na pečení – díky oleji papír lépe přilne. Očištěnou mrkev nastrouhejte najemno, ořechy nasekejte, rozinky opláchněte a nechte okapat. Troubu rozehřejte na 180 stupňů. Do mísy prosejte mouku s práškem na pečení, sodou, špetkou soli a kořením. V druhé míse prošlehejte olej s cukrem. Postupně přidávejte vejce a také pokaždé pořádně zašlehejte. Nakonec dejte do tekuté směsi vanilkový extrakt. Tekutou směs přidejte k mouce a stěrkou promíchejte jenom tak, aby se obě směsi spojily. Zlehka a rovnoměrně vmíchejte mrkev, rozinky a ořechy. Hotové těsto vlijte do formy a pečte asi 45 minut. Na polevu prosejte moučkový cukr. Přidejte citronovou šťávu, vodu a lžičku rozpuštěného másla a třete, až vznikne vláčná a hladká poleva. Hustotu případně dolaďte kapkou vody nebo lžící cukru. Hotovou polevu nalijte do středu vychlazeného koláče, plochým nožem rozetřete k okrajům a nechte volně stékat. Počkejte, než poleva zaschne, a servírujte.
Komentáře
Celkem 0 komentářů