Nakládaná kotleta s petrželkovými bramborami
Publikováno 15.06.2018 v 07:46 v kategorii Vepřové, přečteno: 31x
Suroviny: Nakládaná kotleta: vepřové kotlety s kostí, silné plátky (3–5 cm) 4 ks (žloutky + ušlehaný sníh), sůl 280 g, cukr krupice 240 g, vody 1 l, celý jalovec 2 lžičky, celý černý pepř 1 lžičky, celé hlavičky česneku, přepůlené 2 ks + 4 neoloupané stroužky, tymián 4 větvičky, slunečnicový olej 4 lžíce, máslo 6 lžic, kostky ledu 2 a 1/2 l
Petrželkové brambory: malé brambory typu A 1 kg, hladkolistá petrželka velká hrst, opražená slunečnicová semínka 60 ml + 1 lžíce, nastrouhaný parmazán 2 lžíce, česnek 1 stroužek, citron 1 ks, olivový olej cca 60 ml, pepř, sůl
Postup: Ve středně velkém hrnci přiveďte k varu 1 l vody. Přidejte sůl, cukr krupici, jalovec, černý pepř, přepůlené hlavy česneku a 2 větvičky tymiánu. Jakmile se sůl a cukr zcela rozpustí, stáhněte z ohně a přelijte nálev do mísy s ledem. Za stálého míchání nechte led zcela rozpustit. Do nálevu přidejte kotlety s kostí, mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 8–12 hodin odležet v lednici. Troubu předehřejte na 230 °C. Naložené kotlety vyndejte z nálevu a dobře je osušte papírovou utěrkou. Ve velké silnostěnné pánvi (vhodné do trouby) rozehřejte na mírném ohni slunečnicový olej a vložte kotlety. Jakmile kotlety začnou hnědnout (3–4 minuty), obraťte je a opečte i z druhé strany do světle hnědé barvy. Poté kotlety otáčejte po zhruba 2 minutách, až získáte z obou stran zlatavě hnědou barvu. Kotlety i s pánví dejte dopéct do předehřáté trouby (14–15 minut), kde je rovněž průběžně otáčejte. Opečené kotlety vyndejte z pánve a olej opatrně slijte. Pánev znovu rozehřejte na mírném ohni, přidejte máslo, neoloupané stroužky česneku, zbylé větvičky tymiánu a opečené kotlety, které ihned začněte přelévat rozpuštěným máslem. Vařte až do okamžiku, kdy máslo začne vonět po oříšcích (2–3 minuty). Kotlety zabalte do alobalu a nechte je před podáváním 10–15 minut odpočinout. Podávejte s petrželkovými bramborami. Petrželkové brambory: Brambory důkladně vyčistěte kartáčkem a uvařte je v osolené vodě doměkka. Mezitím v mixéru rozmixujte dohladka 60 ml opražených slunečnicových semínek, velkou hrst hladkolisté petrželky, česnek, parmazán a najemno nastrouhanou kůru z citronu (pouze žlutá část). Poté přilijte 60 ml olivového oleje a znovu krátce promixujte. Pokud je pesto příliš suché, přidejte 1–2 lžíce olivového oleje a znovu promixujte. Dochuťte citronovou šťávou z cca ½ citronu, solí a pepřem. Uvařené brambory slijte, přepulte, promíchejte je s připraveným pestem, posypejte zbylými slunečnicovými semínky a ihned podávejte.
Komentáře
Celkem 0 komentářů