Pečený vaječný krém
Publikováno 19.06.2018 v 11:09 v kategorii Moučníky, přečteno: 25x
Potřebujeme: 600 ml plnotučného mléka, 4 celá vejce, 50 g moučkového cukru, 2 lžičky vanilkové esence, čerstvý muškátový oříšek, kruhovou žáruvzdornou misku o průměru cca 17 cm, máslo na vymazání formy, ovoce na dozdobení
Postup: Troubu předehřejeme na cca 140 stupňů. Misku na pečení řádně vymažeme máslem a postavíme jí do hlubokého pekáče (další postup viz níže). Do rendlíku dáme mléko (opravdu musí být plnotučné, nezaměňujte jej za jiné) a ohříváme jej téměř k bodu varu, pozor nesmí ale vřít! V dostatečně velké míse řádně našleháme vejce s cukrem a vanilkovou esencí. Potom za stálého šlehání přiléváme horké mléko. Takto vzniklý krém poté přecedíme do vymazané misky, stojící v hlubokém pekáči. Povrch krému hojně posypeme muškátovým oříškem. Nyní do poloviny výšky pekáče nalijeme horkou vodu (miska tudíž stojí v této vařící vodě) a opatrně, abychom se neopařili, vsuneme pekáč s krémem do trouby. Pečeme zhruba půl hodiny, dokud krém lehce neztuhne. Vyndáme z trouby, misku vyjmeme z vodní lázně a před podáváním necháme krém lehce vystydnout. Dozdobíme třeba malinami a podáváme. Krém je určený k rychlé spotřebě, nejlepší je totiž ještě teplý.
Komentáře
Celkem 0 komentářů