Perníková bábovka s mrkví
Publikováno 05.11.2019 v 13:45 v kategorii Bábovky, přečteno: 34x
Suroviny: Těsto: 300 g hladké mouky, 250 g najemno nastrouhané mrkve, 160 ml oleje. 100 g třtinového cukru, 3 celá vejce, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička jedlé sody, špetka soli, hrst rozinek namočených přes noc v rumu, trocha mléka, pokud by bylo těsto tuhé
Náplň: 360 g žervé, 40 g krupicového cukru, 1 celé vejce, 1 vanilkový cukr
Postup: Nejprve připravíme náplň. Do mísy dejte žervé, přisypte oba cukry, přidejte vejce a všechny suroviny vyšlehejte dohladka. Na těsto do mísy dejte vejce, třtinový cukr a společně vše vyšlehejte. Do vyšlehaných vajec s cukrem přilijte olej, přidejte špetku soli a perníkové koření. Do hladké mouky přidejte jedlou sodu, zamíchejte a suchou směs postupně přidávejte k mokré směsi. Vznikne tuhé těsto. Do těsta přidejte rozinky i s rumem, ve kterém byly naloženy. Nakonec přidejte najemno nastrouhanou mrkev. Díky mrkvi těsto zřídne. Pokud by bylo stále tuhé, přilijte trochu mléka. Do vymazané a moukou vysypané formy na bábovku dejte polovinu těsta a stěrkou ho urovnejte. Na těsto dejte připravenou náplň a stěrkou povrch opět uhlaďte. Na náplň dejte zbylou polovinu těsta a stěrkou opět po celém obvodu těsto rozetřete. Formu vložte do předehřáté trouby na 180°C a bábovku pečte 60 - 80 minut. V polovině pečení zakryjte povrch bábovky pečicím papírem nebo alobalem, aby se nepřipálil. Zda je bábovka hotová poznáte pomocí špejle, že vyjde suchá.
Komentáře
Celkem 0 komentářů