Pomalu dušená hovězí kližka
Publikováno 12.06.2018 v 07:43 v kategorii Hovězí, přečteno: 26x
Suroviny: hovězí kližka 1 kg, červená cibule 2 ks, mrkev 2 ks, celer 1/2 bulvy, česnek 4 stroužky, rozmarýn 3 snítky, čerstvý bobkový list 2 ks, sušené hříbky 1 hrst, celá rajčata v konzervě 2 plechovky, skořice 1 svitek, chianti 1/2 láhve, hladká mouka 1 lžíce, sůl 1 špetka, čerstvě mletý pepř 1 špetka
Postup:Předehřejte troubu na 180 stupňů. Oloupejte mrkev, cibule, celer a vše nahrubo nakrájejte. Stroužky česneku nechte neoloupané. Vezměte velký cele ohnivzdorný hrnec se silným dnem a nalijte do něj necelou decku olivového oleje a rozpalte ho na plotně. Vsypte zeleninu, hrst sušených hříbků, svitek skořice, rozmarýn a bobkové listy. Vše pořádně restujte asi 5 minut. Hovězí maso nakrájejte asi na 5 centimerů velké kousky, na prkénku ho poprašte moukou a rukama promíchejte. Pak maso přidejte zatáhnout k zelenině. Následně do hrnce šoupněte půl lahvinky Chianti (červené víno vyráběné v Itálii v Toskánsku ve stejnojmenném regionu). Nechte 2–3 minutky vypařit alkohol a pak přidejte obě konzervy rajčat. Zbylou omáčku z plechovky vypláchněte do hrnce douškem vody. Rajčata můžete vařečkou přepůlit. Před uložením hrnce do hrouby maso ještě dochuťte špetkou soli a pepře, pak hrnec přiklopte a pomalu maso duste v troubě 3 hodiny. Hotové maso poznáte tak, že jde rozkrojit lžící. Před servírováním vyjměte z hrnce skořici a vyvařené snítky rozmarýnu. Dušenou kližku podávejte s bramborovou kaší, šťouchanými bramborami, celerovým pyré… Chuť masa skvěle podpoří také porce na másle podušeného špenátu či kapusty.
Komentáře
Celkem 0 komentářů