Rumové lanýže
Publikováno 19.06.2018 v 10:49 v kategorii Moučníky, přečteno: 23x
Ingredience: na lanýže: 340 g kvalitní hořké čokolády, 140 g másla, 6 PL (90 ml) smetany (31%), 1/4 ČL soli, 4 PL (60 ml) rumu
na polevu, 200 g mléčné čokolády, 20 g ztuženého tuku
Postup: Čokoládu, máslo a smetanu vložíme do skleněné mísy (nebo mísy vhodné do mikrovlnné trouby) a zahřejeme asi 2 minut, dokud se čokoláda nerozpustí. Všechny suroviny rozmícháme dohladka a dojemna. Necháme vychladnout při pokojové teplotě, cca 2 hodiny. Potom dáme vychladnout do lednice, ideálně přes noc. Tvarujeme kuličky o průměru cca 2 cm a odkládáme na talíř, nebo plech vyložený pečícím papírem. Opět dáme vychladnout, cca 1 hodinu. (Pozor! Hmota bude pevná, ale hodně lepkavá - je tedy třeba postupovat rychle a zbytečně kuličky v rukou nezahřívat). Vychladlé kuličky obalujeme v čokoládě. Čokoládu se ztuženým tukem vložíme do mísy vhodné do mikrovlnné trouby a zahřejeme, až se čokoláda rozpustí. Řádně promícháme. Kuličky rychle obalujeme a odkládáme opět na pečící papír, ozdobíme např. strouhanou čokoládou a před skladováním, necháme vychladit. Skladujeme v chladu, do 6°C.
Komentáře
Celkem 0 komentářů