Recepty z rájePřes 1000 receptů

Slaný koláč s pórkem

Publikováno 15.06.2018 v 10:31 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x

Co potřebujeme: Ingredience na těsto: 280 g hladké mouky, 140 g studeného másla, špetka soli, 100 ml studené vody, mouka na pomoučení, máslo na vymazání formy

Ingredience na náplň: 2 pórky, 1 cibule, 2 lžíce másla, 100 ml suchého bílého vína, 3 vejce, 1 balení Lučina 100 g, 150 ml smetany na vaření (12%), sůl a čerstvě mletý pepř, špetka muškátového oříšku, 2 snítky tymiánu, 100 g mandlí (sekaných nebo plátků), 100 g strouhaného parmazánu

Postup: Do mouky rozkrájíme máslo, prohněteme do konzistence drobenky, osolíme a přilijeme postupně vodu. Hněteme, až vznikne hladké těsto. Vytvarujeme kouli, zabalíme ji do potravinářské fólie a uložíme na 30 minut do chladničky. Pórek pečlivě omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Opečeme ji na másle dozlatova, přidáme pórek a restujeme 2 minuty. Zalijeme bílým vínem, necháme vyvařit tekutinu a směs zchladnout. Troubu předehřejeme na 200 °C. Těsto rozdělíme na polovinu a z jedné vyválíme na pomoučené ploše plát silný zhruba 5 mm. Vložíme ho do máslem vymazané koláčové formy, propícháme vidličkou na několika místech, zakryjeme pečicím papírem, který zatížíme fazolemi, a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme 20 minut, pak sejmeme papír s fazolemi a necháme vychladnout. Vejce prošleháme s Lučinou a smetanou, ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a přidáme odrhnutý tymián. Zbylé těsto vyválíme na plát silný zhruba 5 mm. Polovinou mandlí a parmazánu posypeme předpečené těsto, zakryjeme druhým plátem těsta, posypeme zbylými mandlemi a parmazánem, rozložíme navrch pórek a zalijeme vaječnou směsí. Vložíme do trouby a pečeme ještě 35–45 minut dozlatova, až náplň zpevní.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?