Šlehačkový závin s jablky
Publikováno 29.10.2018 v 09:48 v kategorii Záviny a štrůdly, přečteno: 42x
Suroviny:smetana ke šlehání 33% 250 ml, vejce 2 ks,hladká mouka 500 g + na podsypání,prášek do pečiva 1/2 balení,špetka soli, klasický ocet 2 lžíce
Náplň: středně velká jablka 6 ks, nasekané vlašské ořechy 2 hrsti, třtinový cukr (podle sladkosti jablek) 2–4 lžíce, mletá skořice 1 lžíce, strouhanka na podsypání vyšlehané vejce na pomazání, moučkový cukr na posypání
Postup:Vyšlehejte v robotu smetanu s vejci. Postupně přidávejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solí a vmíchejte ocet.Propracujte těsto. Nemělo by být tekuté, ani moc hutné, prostě tak akorát pružné. Já ho ještě propracovávám rukama. Pak těsto přendejte do potravinářského sáčku a nechte v ledničce 30 minut odpočinout. Mezitím omyjte jablka, zbavte je jádřinců a i se slupkou je nakrájejte na menší kousky. Přendejte do mísy. Přidejte nasekané ořechy, cukr a skořici a promíchejte. Rozehřejte troubu na 180 °C. Vyndejte těsto na pomoučenou pracovní plochu. Plech vyložte pečicím papírem. Těsto rozdělte na tři stejně velké díly a jeden po druhém vyválejte do oválného tvaru. Okraje nařízněte nožem, střed zlehka posypte strouhanka a vyskládejte na něj směs z jablek. Postupně přeložte konce těsta (prameny) tak, aby závin držel pohromadě. Záviny přendejte na plech, pomažte vyšlehaným vejcem a pečte dozlatova asi 20 až 25 minut. Průběžně hlídejte a případně ještě potřete. Hotové záviny dejte i s plechem na mřížku vychladnout a teprve poté zasypte moučkovým cukrem, nakrájejte a podávejte.
Komentáře
Celkem 0 komentářů