Slezský bigoš
Publikováno 11.03.2019 v 13:21 v kategorii Polévky, přečteno: 36x
Ingredience: hrst sušených hub, hrst sušených švestek, 1 větší cibule, 400 g bílého hlávkového zelí, 400 g kysaného zelí, 400 g vepřové plece, 200 g uzeného bůčku, 200 g paprikové klobásy, 2 lžíce sádla, sůl, 1 až 2 lžičky mleté sladké papriky, 3 bobkové listy, 6 kuliček černého pepře, 100 ml červeného vína
Postup: Houby i švestky (každé zvlášť) zalijeme vlažnou vodou a necháme nabobtnat. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Hlávkové zelí očistíme a pokrájíme. Kysané zelí necháme okapat, případně ho můžeme překrájet. Maso očistíme a stejně jako bůček nakrájíme na kostky. Klobásu nakrájíme na kolečka. V hrnci rozehřejeme sádlo a osmahneme na něm nejprve cibuli a pak maso s bůčkem i klobásou. K masu přidáme oba druhy zelí, okapané houby se švestkami, sůl, koření, víno a trochu vody. Směs přiklopíme a necháme zvolna dusit asi dvě hodiny. Dle potřeby přiléváme vodu. Bigoš má být hustý a nejlépe chutná, když je odleželý.
Komentáře
Celkem 0 komentářů