Slovenská vánoční kapustnica
Publikováno 08.06.2018 v 14:46 v kategorii Polévky, přečteno: 20x
Suroviny: uzené plecko 250 g, kysané zelí 300 g, sušené švestky 50 g, cibule 2 ks, česnek 4 stroužky, celý černý pepř 4 kuličky, nové koření 4 kuličky, bobkový list 2 ks, mletá sladká paprika osmahnutá na lžíci másla 1 lžička, papriková klobása (čabajka apod.) 1 nožička, smetana rozmíchaná s 1 lžící hladké mouky 150 ml, sůl, čerstvě namletý pepř
Postup: Dobře omyté uzené dejte vařit a hned sceďte; tak odstraníte přebytečnou uzenářskou sůl. Pak ho zalijte vlažnou vodou a uveďte znovu do varu. Po dvaceti minutách přidejte vymačkané a překrájené zelí (lák si nechte na závěrečné dochucení). Pak přihoďte cibuli nakrájenou na kolečka, oloupaný česnek, sušené švestky, nakrájenou klobásu, koření a mírně vařte asi dvě hodiny. Měkké maso vyjměte a nechte trochu vychladnout. Polévku zahustěte smetanou, rozmíchanou s moukou, přidejte osmahnutou papriku a ještě krátce povařte. Vraťte maso nakrájené na úhledné kousky, a je-li třeba, ještě polévku dochuťte lákem, solí a pepřem. Podávejte nejlépe s chlebem, případně s jiným čerstvým pečivem
TIP: Máte-li sušené houby (budete potřebovat asi 100 g), předem je namočte a povařte spolu s ostatními surovinami.
Komentáře
Celkem 0 komentářů