Recepty z rájePřes 1000 receptů

Smetanové gratinované brambory

Publikováno 11.06.2018 v 10:38 v kategorii Brambory, přečteno: 23x

Suroviny: 600 g žlutomasých brambor s malým podílem škrobu, varný typ A, 160 ml plnotučného mléka, 150 ml 40% smetany, 2 polévkové lžíce másla, snítka čerstvého tymiánu, 1 menší stroužek česneku, 1 menší šalotka, 4 polévkové lžíce jemně strouhaného parmazánu, špetka muškátového oříšku, mořská sůl a čerstvě namletý černý pepř

Postup: Brambory oloupeme a necháme vždy zcela ponořené ve studené vodě. Tím docílíme toho, že nám nezhnědnou a navíc se zbavíme přebytečného škrobu. Brambory krájíme na plátky tenké maximálně 3 milimetry a ukládáme opět do studené vody zvlášť. Česnek oloupeme a překrojíme napůl, šalotku oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíce. Mezitím si pozvolna zahřejeme těsně pod bod varu v hrnci mléko, smetanu, do které přidáme česnek, šalotku a čerstvý tymián. Hned, jak se začnou ve směsi objevovat bublinky, stáhneme ze zdroje tepla a promícháme se špetkou muškátového oříšku, osolíme a opepříme. Bramborové plátky přecedíme a vyskládáme na suchou utěrku, dobře osušíme. Troubu si předehřejeme na 160 °C a zapékací formu vymažeme máslem. Plátky do ní ukládáme tak, aby se vždy kouskem překrývaly, ty nejhezčí si necháme na poslední viditelnou vrstvu. Jakmile budeme mít vyskládanou polovinu formy, zalijeme ji půlkou voňavé smetanové směsi, dokončíme zbylými bramborami a dolijeme. Poslední vrstvu posypeme jemně strouhaným parmazánem a pečeme 45 až 60 minut dozlatova.

Komentáře

Celkem 0 komentářů

  • Neregistrovaný uživatel

    Jméno: Přihlásit se

    Blog:

    Obsah zprávy*:

    Kontrolní kód*:
    Odpovězte na otázku: Co je dnes za den?