Španělská čočková polévka
Publikováno 08.06.2018 v 14:40 v kategorii Polévky, přečteno: 47x
Suroviny: cibule 1 ks, chorizo klobása 150 g, olivový olej 2 lžíce, česnek 2 stroužky, větší mrkev 1 ks, řapíkatý celer 1 řapík, mletý římský kmín 1/2 lžičky, uzená mletá paprika 1 vrchovatá lžička, rajský protlak 1–2 lžíce, horká voda 1,5 litru, červená čočka 3 hrsti, brambory 3 ks, sekaná rajčata 1/2 plechovky (200 g), bobkový list 3 ks, sušená saturejka 1 lžička, mleté chilli podle chuti, sůl, hladkolistá petrželka
Postup: Ve větším hrnci nechte rozpálit olivový olej a orestujte na něm na větší kostičky nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou chorizo klobázu tak, aby cibule zesklovatěla a klobáska pustila papriku a lehce se opekla. Do hrnce přihoďte na kostičky nakrájenou mrkev, řapíkatý celer a nasekaný česnek a lehce zarestujte, až se zelenina rozvoní. Směs v hrnci zasypte římským kmínem a uzenou paprikou a míchejte, aby se koření rozvonělo, ale nepřipálilo! Přidejte rajský protlak, promíchejte a zalijte horkou vodou. Polévku dobře promíchejte, vsypte červenou čočku, na kostky nakrájené brambory a sekaná rajčata z plechovky. Přidejte sůl, bobkový list, sušenou saturejku a případně chilli, pokud máte rádi ostré. Hrnec přikryjte pokličkou a na mírném ohni vařte 10–15 minut do změknutí. Jakmile budou brambory, mrkev i čočka měkké, polévku ještě dochuťte solí a servírujte posypanou nasekanou petrželkou.
TIP: Pro výraznější chuť můžete do polévky před koncem vaření přidat 1 lžíci vinného octa a nechat ji jen lehce odvařit.
Komentáře
Celkem 0 komentářů