Špecle se slaninou, žampiony a šalvějí
Publikováno 15.06.2018 v 11:44 v kategorii Ostatní, přečteno: 33x
Suroviny: hladká mouka 400 g, sůl 1/2 lžičky, muškátový květ 1 špetka, vejce 4 ks, máslo 1 lžíce, mléko nebo sodovka 100–200 ml, řepkový olej 1 lžíce, prorostlá anglická slanina nebo uzený špek 150 g, žampiony 400 g, šalvěj 20 lístků, smetana ke šlehání 100 ml, ementál 100 g, petržel 1 hrst, sůl, čerstvě drcený pepř
Postup: Dejte vařit velké množství vody jako na těstoviny a než se začne vařit, připravte těsto na špecle. V míse promíchejte mouku se solí a kořením. Vmíchejte prošlehané vejce a tolik mléka nebo sodovky, aby vzniklo hladké těsto o něco hustší než na lívance (které by samo neteklo, ale šlo dobře protlačit sítem). Pořádně ho umíchejte nebo prošlehejte a nechte ještě chvíli odpočívat, zhruba 10–15 minut. Mezitím nakrájejte slaninu na proužky a opečte ji v pánvi. Žampiony očistěte a nakrájejte na plátky, ty přidejte na slaninu, osolte a nechte na mírném plameni cca 7 minut opékat. Pak přidejte lístky šalvěje, pokrájené na tenké proužky (pár vcelku si nechte na ozdobu), šlehačku, větší část nastrouhaného ementálu a ještě dvě minuty prohřívejte, pak odstavte. Těsto protlačte tvrdou stěrkou přes síto s většími otvory do vroucí osolené vody. Okamžitě promíchejte, aby se neslepily a minutu až dvě povařte. Špecle vylovte cedníkem a vmíchejte do omáčky a promíchejte s nasekanou petrželkou a dochuťte pepřem. Podávejte ozdobené odloženými a na oleji osmaženými lístky šalvěje a se zbylým sýrem.
Komentáře
Celkem 0 komentářů