Staročeská couračka
Publikováno 13.11.2018 v 15:08 v kategorii Polévky, přečteno: 44x
Suroviny: 500 g kysaného zelí, 3 středně velké brambory, 2-3 lžíce cukru (podle kyselosti zelí), 2 bobkové listy, 5 kuliček nového koření, lžička celého pepře, sůl, kmín, 1 cibule, 10-15 dkg slaniny, máslová jíška, 200 ml smetany, pikantní klobása (nemusí být)
Postup:Do jednoho hrnce dáte vařit zelí (pokud ze sáčku, tak i s nálevem), přidáte cca 300-400 ml vody, nové koření, pepř a bobkový list (v čajovém vajíčku). V průběhu vaření zelí podle chuti osladíte. V druhém, menším hrnci uvaříte oloupané, na kostičky nakrájené brambory se solí a kmínem. Vody dejte jen tolik, aby byly brambory potopené. Než se uvaří, na pánvi osmažíte dozlatova spolu s pokrájenou cibulí i pokrájenou slaninu (můžete přidat lžíci sádla). Když jsou zelí i brambory měkké, přelijete brambory i s vodou k zelí, zahustíte jíškou (nebo záklechtkou) a povaříte dohromady ještě tak 10 minut. Podle chuti dosolíte, event. dosadíte. Z pánve pak přidáte i osmaženou slaninu s cibulí. Nakonec - už mimo zdroj tepla - vmícháte smetanu. Pokud chcete, můžete přidat na kolečka nakrájenou a opečenou pikantní klobásu.
Komentáře
Celkem 0 komentářů