Šťavnatý pomerančový koláč
Publikováno 19.06.2018 v 08:33 v kategorii Koláče, přečteno: 24x
Suroviny: Korpus: máslo 200 g, třtinový cukr 200 g, vejce 3 ks, bio vanilkový cukr 20 g, namleté mandle 200 g, kukuřičná mouka na přípravu polenty 100 g, kůra z 2 pomerančů, vymačkaná šťáva z 1 pomeranče, bezlepkový kypřicí prášek
Sirup: vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů, třtinový cukr 120 g
Krém: zakysaná smetana 200 g, nasekané pistácie
Postup: Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr (třtinový i vanilkový), který v horkém másle také rozpusťte. Do mísy nasypte polentu, pomleté mandle a kypřicí prášek. Přidejte i nastrouhanou pomerančovou kůru (strouhejte jen kůru – oranžovou část, bílá část je hořká!) a pomerančovou šťávu. Nakonec přidejte vejce a máslo s rozpuštěným cukrem a vše důkaldně promíchejte, aby vzniklo celistvé těsto. Formu vyložte pečicím papírem, vlijte do ní těsto a dejte péct na 45 minut do trouby. Po upečení nechte vychladnout.
Sirup: Cukr vysypte na pánev a zalijte ho pomerančovou šťávou. Zapněte si plotýnku na středně vyšší stupeň a za občasného míchání zahřívejte, dokud se nevytvoří sirup. Trvá to cca 10 minut. Vznikne zredukovaná šťáva. Neměla by to být hustá hmota, naopak by sirup měl být trochu tekutější.
Korpus vyndejte z formy, ale ještě neoddělávejte pečicí papír. Korpus shora polijte sirupem (měl by stéct i po stranách). Takto připravený korpus dejte nejlépe přes noc do lednice. Druhý den jej ozdobte krémem.
Krém: Korpus, který si přes noc odpočinul v lednici, nyní pomažte zakysanou smetanou a posypte nasekanými pistáciemi. Můžete ihned podávat. (Koláč uchovávejte v lednici a podávejte ho vychlazený, aby byl správně osvěžující.
tip: Místo pistácií můžete použít jiné ořechy (vlašské, mandle).
Komentáře
Celkem 0 komentářů