Vepřové na víně
Publikováno 12.06.2018 v 14:42 v kategorii Vepřové, přečteno: 20x
Suroviny: olivový nebo rostlinný olej 1/4 hrnku, česnek 5 stroužků, oloupané a podélně rozpůlené, čerstvý rozmarýn, nasekaný 2 lžíce, čerstvá šalvěj nasekaná nahrubo 1/4 hrnku, vepřová pečeně 900 g, suché bílé víno cca 1 a 1/4 hrnku, sůl a čerstvě namletý černý pepř, kuřecí vývar 1/2 hrnku, smetana 1/2 hrnku
Postup: V hrnci rozehřejte olej na středně vysokém plameni. Zpěňte v něm česnek, rozmarýn, šalvěj a průběžně promíchávejte po dobu asi 1 minuty. Opatrně do hrnce vložte vepřovou pečeni a nechte maso "zatáhnout" ze všech stran (cca 5 minut na každé z nich). Poté maso přendejte na talíř. K bylinkám přilijte víno a dřevěnou vařečkou seškrábejte připečené maso ze dna hrnce. Vše společně vařte asi 2 minuty, dokud se vůně alkoholu nevypaří. Snižte plamen, maso vraťte do hrnce a dochuťte solí a pepřem. Částečně zakryjte poklicí a vařte asi 1 až 1 1/2 hodiny (každých 20 minut maso otočte a seškrábejte "připečeniny" ze spodku hrnce). Hlídejte si ale, aby v hrnci vždy zůstala nějaká tekutina – pokud by to bylo nutné, přidejte 1/4 hrnku teplé vody. Jakmile je maso dostatečně propečené, vyndejte ho a přendejte na talíř, aby si odpočinulo. Mezitím zvyšte plamen – pokud máte v hrnci málo šťávy, přilijte trochu bílého vína. Dobře promíchejte, aby se odlouply případné připečené části ze dna hrnce a vařte další 2 minuty. Přilijte kuřecí vývar a sundejte z plotny. Vše nechte vychladnout, mělo by to trvat tak 20 minut. Když je šťáva zchladlá, přidejte smetanu a opět vraťte hrnec na plotnu. Zlehka vše zahřejte a neustále míchejte, dokud omáčka nezhoustne a nebude dostatečně teplá. Ale pozor, nesmí vřít. (Pokud by vám nechtěla zhoustnout, smíchejte 2 lžíce kukuřičného škrobu, 2 lžíce vody a postupně přidávejte.) Omáčku ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Odleželé maso nakrájejte na velmi tenké plátky, naaranžujte na talíř a zalijte teplou omáčkou.
Komentáře
Celkem 0 komentářů