Vepřový jazyk ve smetanové omáčce
Publikováno 12.06.2018 v 14:33 v kategorii Vepřové, přečteno: 32x
Ingredience: vepřový jazyk 800 g, sůl 1 ČL, bobkový list 3 ks, sůl ½ ČL, paprika červená mletá 1 ČL, pepř černý mletý ½ ČL mléko 3 dl • smetana kyselá (14-18% tuku) 200 ml • mouka hladká 1 PL
Postup: Vepřové jazyky omyjeme a dáme vařit do osolené vody na cca 1 hodinu. Vaříme pod pokličkou, rychleji jsou uvařené v papiňáku, kde je stačí vařit asi 30 minut. Po uvaření jazyky vyjmeme z vody, necháme je trochu vychladnout, ne úplně, ale tak abychom je mohli vzít a oloupat z jejich povrchu hrubou kůži. Na některých místech jde snadno stáhnout, na některých je ji třeba v tenké vrstvě oříznout. Dobré je odstranit velmi měkké až rosolovité části, které se někdy nacházejí na kořeni jazyka naspodu.Do odměřeného množství vývaru přidáme bobkový list, sůl a koření a vaříme 2-3 minuty.V mléce rozmícháme smetanu a zarovnanou polévkovou lžíci mouky. Přidáme k vývaru s kořením a za stálého míchání uvaříme. Podle chuti můžeme ještě dosolit, případně pokud se nám zdá kyselá přidáme čajovou lžičku cukru. Jazyky nakrájíme na plátky a vložíme je do horké omáčky, promícháme.
Komentáře
Celkem 0 komentářů