Zabaione zapečené s ovocem
Publikováno 15.06.2018 v 14:12 v kategorii Moučníky, přečteno: 30x
Suroviny: žloutky 6 ks, cukr krupice 4–5 lžic, bílé dezertní víno nebo sherry (nejlepší je marsala nebo vin santo) 4–5 lžic, směs čerstvého ovoce (maliny, jahody, borůvky), lístky čerstvé máty, moučkový cukr 2 lžíce
Postup:Na sporák připravte hrnec s vyšším okrajem a napusťte do něj vodu asi do výšky 8 cm. Sežeňte si kovovou misku, která bude pasovat na hrnec tak, aby se nedotýkala dnem vody. Do té pak dejte žloutky, cukr a víno. Přiveďte vodu v hrnci k varu, poté ztlumte teplotu na střední výkon. Jakmile se dostanete do tohoto stadia, misku vložte na hrnec a pomocí ruční metly celý obsah svižně míchejte, pokračujte asi 5 minut nebo dokud vám nevznikne hustý krém. Mějte však na paměti, že vajíčko se nesmí začít vařit ani hrudkovatět, jelikož připravujete dezert, a ne omeletu. Hotový krém vyjměte z vodní lázně a celou misku ponořte do studené vody a zchlaďte. Rozehřejte horní rošt trouby na 190 °C. Ohnivzdorný talíř poklaďte směsí ovoce, to přelijte krémem a dejte zapéct maximálně na 5 minut do trouby. Povrch se hezky zbarví, ale uvnitř zůstane dezert krémový. Krásně nahnědlé zabaione pocukrujte, přidejte mátu a ihned po vyndání z trouby podávejte. Uvidíte, že ohlas bude velký.
Komentáře
Celkem 0 komentářů