Zapečený květák se sýrem
Publikováno 15.06.2018 v 10:15 v kategorii Bez masa, přečteno: 34x
Suroviny: velký květák, rozlámaný na jednotlivé růžičky 1 kg, malá oválná rajčátka, rozpůlená 8 ks, strouhanka 1 hrst, čerstvě nastrouhaný parmezán 2 lžíce, černý pepř
Na omáčku: máslo 60 g, hladká mouka 60 g, mléko nebo polovina mléka a polovina vody 600 ml, bobkový list 1 ks, jarní cibulka, nasekaná 4 ks, anglická hořčice 1 lžíce, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný čedar 150 g
Postup: Květák dejte do velkého hrnce vařící vody a vařte asi 10 minut, aby trochu změknul. Nechte jej okapat na cedníku.
Omáčka: Na pánvi rozehřejte máslo, přidejte mouku a mícháním vytvořte těstíčko. Sundejte z ohně, přidejte trochu mléka a vyšlehejte do hladka. Vraťte pánev na plotnu a postupně přidejte zbytek mléka. Přiveďte do varu, přidejte bobkový list a za stálého míchání 5 minut povařte. Do omáčky přidejte nasekanou jarní cibulku a pár minut povařte. Vyjměte bobkový list a vmíchejte hořčici, muškátový oříšek a čedar. Zapékací mísu nechte pod grilem rozehřát. Pak do ní naaranžujte růžičky květáku a přelijte je omáčkou, poházejte rajčaty, strouhankou a parmazánem. Grilujte asi 5 minut. Dochuťte pepřem.
tip: Do vody na vaření květáku přidejte bobkový list, aby růžičky absorbovaly jeho vůni a trochu citrónové šťávy, aby zůstaly bílé.
Komentáře
Celkem 0 komentářů