Kolečka a` la minilangoše
Publikováno 15.06.2018 v 11:06 v kategorii Bez masa, přečteno: 26x
Ingredience:200 g bílého jogurtu, 2 kelímky od jogurtu hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku, podle potřeby sůl, 120 g mozzarelly, 4 stroužky česneku, podle chuti kečup Postup:V míse smícháme bílý jogurt a hladkou mouku smíchanou s kypřicím práškem. Vypracujeme hladké těsto, které necháme 30 minut odpočinout. Poté vyválíme silnější plát a vykrajujeme sklenicí malá kolečka. Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě… Celý článek ›
Korejské kořeněné okurky
Publikováno 15.06.2018 v 11:06 v kategorii Bez masa, přečteno: 15x
Ingredience: 2 dlouhé okurky, 2 lžičky sůl, 1 šalotka nebo porek nakrájený na plátky, 1 stroužek česnek, 1/2 lžičky cukr, podle chuti čerstvý zázvor 1/4-1/2 lžičky chilli Postup: Okurky oloupeme a rozkrojíme podélně na poloviny. Vydlabeme semena, rozkrojíme podélně na čtvrtiny a potom příčně na zhruba 2,5 cm dlouhé kousky. Dáme je do mísy, osolíme, promícháme a necháme 15 minut odpočívat při pokojové teplotě. Pak je opláchneme a osušíme. Dáme je zpět… Celý článek ›
Kořeněné mrkvové pyré s pomerančem
Publikováno 15.06.2018 v 11:05 v kategorii Bez masa, přečteno: 27x
Ingredience: 6 ks mrkev, 30 g máslo, 1,5 dl kokosové mléko, 1 ks celá skořice, 1 lžička strouhaný zázvor, 1 lžička šťáva z citrónu, z 1/2 šťáva z pomeranče, sůl Na ozdobení: kešu, pomeranč Postup:Mrkev oloupeme, nakrájíme na kousky a nasypeme do hrnce. Zalijeme kokosovým mlékem s trochou vody tak, aby mrkev byla tak akorát ponořená. Přidáme skořici, zázvor a trošičku soli, přiklopíme pokličkou a uvaříme doměkka. Pak tekutinu téměř všechnu… Celý článek ›
Kořeněný květák po indicku
Publikováno 15.06.2018 v 11:04 v kategorii Bez masa, přečteno: 35x
Suroviny: rostlinný olej 6 lžic, čerstvý zázvor, nadrobno nakrájený velký kousek, chilli koření 2 lžičky, římský kmín 2 lžičky, mletá kurkuma 2 lžičky, květák rozdělený na růžičky 1 hlávka, čerstvý koriandr, nakrájený 1 svazek, hrst cherry rajčátek Postup: Olej rozehřejte ve velké pánvi nebo woku, vsypte zázvor a koření. Chvíli smažte, aby se koření rozvonělo. Snižte plamen, vmíchejte květák a trochu ho osolte. Pod pokličkou duste asi 10 minut.… Celý článek ›
Křesné placky
Publikováno 15.06.2018 v 11:04 v kategorii Bez masa, přečteno: 44x
Ingredience:1 kg hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 7 + na pomazání plechu lžic oleje + na pomazání plechu, 3 stroužky česneku, 1 lžička pálivé mleté papriky, 200 ml mléka, na pomazání placek sádlo Postup:Hladkou mouku nasypeme do velké mísy. Přidáme půl lžičky soli, vejce, olej, rozmělněné stroužky česneku a mletou papriku. Doředíme mlékem tak, abychom vytvořili spíše tužší těsto. Těsto přendáme na vál, dobře propracujeme a rozdělíme na… Celý článek ›
Kuskus s rozmarýnou a hříbky
Publikováno 15.06.2018 v 11:04 v kategorii Bez masa, přečteno: 29x
Potřebujeme:150 g kuskusu, 170 ml zeleninového vývaru, 150 g mražených hříbků, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, černý mletý pepř, sušený rozmarýn, sůl Postup: Kuskus zalijeme vařícím vývarem se lžící oleje, promícháme a necháme pod pokličkou bobtnat. Nasekáme najemno cibulku i česnek, necháme je zpěnit na másle, přidáme houby, pepř, sůl, sušený rozmarýn a nasekané… Celý článek ›
Květáková fritatta
Publikováno 15.06.2018 v 11:03 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x
Suroviny: 1/2 ks menšího květáku, 1 bal. Smetana, 150 g eidamu nebo goudy, 4 ks vejce, 1 ks kapie, 2 ks jarní cibulky, 2 česneku, dle chuti sůl a pepř Postup přípravy: Květák omyjeme a nastrouháme (syrový). Dáme do mísy a přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou cibulku a kapii. Přidáme sůl, pepř a česnek, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, dobře promícháme a vlijeme do kulaté formy a upečeme. Celý článek ›
Květákové kari s hráškem
Publikováno 15.06.2018 v 11:02 v kategorii Bez masa, přečteno: 22x
Suroviny: středně velký květák 1 ks, hrášek, čerstvý nebo mražený 200 g, kokosové mléko 1 plechovka, středně velká cibule 1 ks, zázvor 2–3 cm, česnek 2–3 stroužky, červená kari pasta 1 lžíce, limetové listy 3–4 ks, šťáva z půlky limetky, slunečnicový olej 2 lžíce, pražená sezamová semínka, sůl 1 špetka Postup: Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli pokrájenou na tenké měsíčky a orestujte. Přidejte zázvor oloupaný a nakrájený na malé… Celý článek ›
Květákovo-houbový mozeček
Publikováno 15.06.2018 v 11:02 v kategorii Bez masa, přečteno: 35x
Ingredience: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 1,5 kg vařeného květáku, 200 g dušených hub, 3 vejce, podle chuti sůl, pepř a kmín Postup: V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme nasekanou cibuli. Přidáme pokrájený květák a houby, zahřejeme. Okořeníme, vklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Celý článek ›
Kynutý dýňový chléb se skořicí
Publikováno 15.06.2018 v 11:00 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 34x
Ingredience: těsto: 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka, 1/2 kostky droždí, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, plus 1 ČL, 1 vejce, 1 hrnek (240 g) dýňového pyré, 1 ČL skořice, 1 ČL dýňového koření, 1 ČL soli, 3 1/2 - 4 hrnky (435 - 500 g) hladké mouky, 1 PL melasy, 1/2 ČL soli, 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty náplň: 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, 2 PL skořice na potření: 1 vejce, 1 PL vody Postup: Z mléka, 1 ČL… Celý článek ›