Nebeské vejce
Publikováno 15.06.2018 v 10:47 v kategorii Bez masa, přečteno: 50x
Suroviny: vejce 1 ks, špetka soli, strouhaný parmazán 1 lžíce, čerstvě namletý pepř, olej 1 lžička, tousty a salátové listy k podávání Postup: Rozklepněte vejce a oddělte žloutek od bílku. Bílek našlehejte se špetkou soli do tuhého sněhu. Na plech vymazaný trochou oleje naneste hromádku sněhu, uprostřed udělejte lžící důlek, posypte polovinou parmazánu a dejte zapéct do trouby na 180 °C. Vejce si tam pobude asi 3 minuty, sníh by měl lehce ztuhnout. Poté… Celý článek ›
Neodolatelná čočková pochoutka
Publikováno 15.06.2018 v 10:46 v kategorii Luštěniny, přečteno: 22x
Suroviny: extra panenský olivový olej 2 lžíce, pancetta, najemno nakrájená 100 g, cibule, nakrájená na kostičky 1 ks, česnek jemně nasekaný 2 stroužky, řapíkatý celer, nakrájený na plátky 1 řapík, bobkový list 1 ks, dlouhé červené chilli papričky, zbavené semínek a najemno nakrájené 2 ks, drobnozrnná čočka Puy nebo drobná zelená čočka 210 g, zeleninový vývar 750 ml, hladkolistá petržel, nasekaná 2 hrsti, čerstvý kozí sýr k servírování (nemusí… Celý článek ›
Novoroční čočka
Publikováno 15.06.2018 v 10:45 v kategorii Luštěniny, přečteno: 20x
Ingredience: 300 g čočky, olivový olej, 1 střední mrkev, kousek celeru, 2 cibule, sůl, mletý pepř, 3 bobkové listy, 2-3 lžíce octa, majoránka, česnek podle chuti (2-3 stroužky) Postup:Přebranou čočku propláchneme a necháme přes noc zalitou vodou.Druhý den přidáme bobkový list a čočku uvaříme doměkka. Po uvaření čočky by v hrnci mělo zůstat jen malé množství vody. Na troše oleje osmahneme nakrájenou cibuli. Až začne zlátnout, přidáme nahrubo… Celý článek ›
Omeleta s houbami a mozzarellou
Publikováno 15.06.2018 v 10:44 v kategorii Bez masa, přečteno: 27x
Suroviny: vejce 6 ks, čerstvé houby 300 g, mozzarella 2 balení, suché bílé víno 1/2 skleničky, extra panenský olivový olej 2 lžíce, muškátový oříšek, česnek 1 stroužek, pažitka Postup: Houby očistěte a podélně nakrájejte. Pět minut restujte ve větším množství extra panenského olivového oleje spolu se stroužkem česneku. Zalijte bílým vínem a mírně povařte, až se tekutina odpaří. Mozzarellu nakrájejte na tenké proužky. V misce vidličkou mírně… Celý článek ›
Palačinky slané s česnekem, sýrem a bylinkami
Publikováno 15.06.2018 v 10:44 v kategorii Bez masa, přečteno: 23x
Budeme potřebovat:1 šálek hladká mouka, 1,5 šálky mléko, 1 stroužek česnek, 150 g tvrdý sýr, 2 ks vejce, 1 lžička prášek do pečiva, 1 lžička sůl, 1 lžička cukr, 1 svazek petržel, 1 lžíce olej, máslo podle chuti Postup přípravy: Sýr nastrouháme na jemném struhadle. Bylinky omyjeme a nakrájíme na malé kousky. Připravíme mouku a prášek do pečiva. Prolisujeme česnek. Vajíčka, sůl a cukr pořádně promícháme. Mléko trochu zahřejeme a smícháme s… Celý článek ›
Paprika plněná houbami
Publikováno 15.06.2018 v 10:44 v kategorii Bez masa, přečteno: 22x
Ingredience: 1 ks žluté papriky, 1 ks červené papriky, 3 lžíce oleje, 1 ks velké cibule, 200g hub, 1 ks jablka, 1 špetka kari koření, 2 špetky soli, 1 špetka kajenského pepře, 100g strouhaného sýra Postup: Papriky rozřízněte podélně na polovinu a vyberte semínka. Oloupanou cibuli, jablko a očištěné houby nakrájejte. Na oleji nechte zpěnit cibuli, přidejte houby, jablko a duste, až se odpaří voda z hub. Směs dochuťte solí, kajenským pepřem a kari kořením.… Celý článek ›
Pečená dýně hokkaido
Publikováno 15.06.2018 v 10:43 v kategorii Bez masa, přečteno: 15x
Ingredience: 1,5 kg dýně hokkaido, 20 ml oleje, trocha grilovacího koření Postup: Dýni rozkrojíme napůl, vydlabeme lžící vnitřek (semínka) a oloupeme slupku. Dýni rozkrájíme na měsíčky a potom na menší kousky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem, posypeme grilovacím kořením a pokapeme olejem. Je na tobě, jaký olej použiješ. Vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a pečeme zhruba 1,5 hodiny. Každému peče trouba jinak a taky každý má jiné chutě.… Celý článek ›
Pečená hlíva ústřičná
Publikováno 15.06.2018 v 10:42 v kategorii Bez masa, přečteno: 23x
Suroviny: 6 větších listů hlívy ústřičné4-6 stroužků česneku1 větší cibule, trochu libečku, zelené petrželky, majoránka, sůl, kmín, olivový olej Postup: Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do pekáče dáme pečící papír. Na papír, řasením navrch dáme celé listy hlívy, osolíme, posypeme kmínem, nasekaným libečkem, zelenou petrželkou, majoránkou. Mezi houby rozhodíme na půlkolečka nakrájenou cibuli a stroužky česneku. Vše pokapeme olivovým olejem.… Celý článek ›
Pikantní dušené zelí
Publikováno 15.06.2018 v 10:42 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x
Ingredience:2 lžíce olej, trocha sečuánského pepře, trocha chilli, 1 menší bílé zelí, 1 lžíce hnědý cukr, sůl podle potřeby, trocha sójové omáčky, 1 lžíce sezamový olej Postup: Zahřejeme olej ve woku s nepřilnavým povrchem, přidáme sečuánský pepř, chilli a vše chvilku mícháme. Poté přidáme zelí nakrájené na kousky 2 x 2 cm, promícháme, přidáme hnědý cukr, sůl a ještě chvilku necháme restovat. Dochutíme sójovou omáčkou, sezamovým olejem… Celý článek ›
Pikantní zelí
Publikováno 15.06.2018 v 10:41 v kategorii Bez masa, přečteno: 27x
Ingredience: 800 g čínského zelí, 1 ks červené chilli papričky, 3 stroužky česneku, 1 ks zázvoru - asi 3cm, 5 lžic oleje, 2 lžičky hnědého cukru, 2 lžíce sójové omáčky, 2 lžíce citronové šťávy, 0,5 hrnku pažitky – nasekané, 1 lžíce sezamových semínek, 3 špetky soli Postup: Očištěné zelí nakrájejte na širší proužky, papričku nasekejte nadrobno. Zázvor nastrouhejte, česnek nasekejte najemno. V hlubší velké pánvi rozehřejte olej. Do pánve… Celý článek ›