Články za měsíc Červen 2018
Sněhová roláda s citronovým krémem
Publikováno 19.06.2018 v 08:38 v kategorii Rolády, přečteno: 28x
Suroviny: Těsto: bílky ze středně velkých vajec 5 ks, cukr krupice 150 g, kukuřičný škrob (maizena) 1 zarovnaná lžička, cukr moučka na poprášení Náplň: hotový citronový krém – lemon curd asi 300 g, smetana ke šlehání 300 ml, cukr moučka 2 zarovnané lžíce Postup: Troubu předehřejte na 150 °C. Na sněhové těsto vyšlehejte bílky dotuha. Přidejte 1 lžíci cukru a znovu prošlehejte, až bude sníh mít tuhé, ale vláčné špičky. Přidejte polovinu… Celý článek ›
Strouhaný meruňkový
Publikováno 19.06.2018 v 08:37 v kategorii Moučníky, přečteno: 20x
Ingredience:100 g másla, 3/4 hrnku cukru krupice, 2 vejce, 50 ml oleje, 1 lžička vanilkové esence, 3 hrnky hladké mouky, 1 kypřicí prášek, 200 ml meruňkové marmelády Postup:Změklé máslo a cukr vyšleháme, za stálého šlehání přidáme postupně vejce, olej a vanilkovou esenci. Mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem. Asi tři lžíce mouky dáme stranou, zbytek po lžících vmícháme do máslové směsi. Do dortové formy o průměru 26 cm přivřeme pečicí… Celý článek ›
Sváteční muffiny
Publikováno 19.06.2018 v 08:37 v kategorii Muffiny, přečteno: 39x
Ingredience: 120 g másla, 120 g cukru krupice, 2 vejce, 2 lžíce tvarohu, 2 lžíce jahodového džemu, pár kapek vanilkového aroma, 120 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 1 lžička kypřicího prášku, 20 g hořké čokolády, 15–20 jahod, 1 bílá čokoládová poleva Postup:V míse utřeme máslo a krupicový cukr do pěny, přidáme vejce, tvaroh, džem a vanilkové aroma. Dále vmícháme mouku smíchanou s kakakem a práškem do pečiva. Nakonec přidáme nastrouhanou čokoládu a… Celý článek ›
Svěží moučník s citronovou polevou
Publikováno 19.06.2018 v 08:36 v kategorii Moučníky, přečteno: 23x
Ingredience: 2 hrnky polohrubá mouka, 1 kypřicí prášek, 1 hrnek cukr krupice (nejlépe třtinový), 1/2 hrnku nasekané mandle nebo ořechy, 2 lžíce skořice, špetka soli, 2 lžíce kandovaná směs nebo sušené ovoce, 3 hrnky najemno nastrouhaná mrkev, 3 vejce, 3/4 hrnku slunečnicový olej, 1 lžíce rum, máslo na vymazání a strouhanka na vysypání formy Poleva: šťáva z 1/2 citronu, cukr moučka podle potřeby Postup: V míse dobře promícháme polohrubou mouku, kypřicí… Celý článek ›
Šlehačková hrníčková bábovka
Publikováno 19.06.2018 v 08:34 v kategorii Bábovky, přečteno: 28x
Suroviny: 3 vejce, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1 šlehačku, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 lžíci kakaa, 1 malou lžičku skořice Postup:Vejce s cukrem dobře ušleháme, přidáme šlehačku, kakao, skořici, mouku smíchanou s kypřícím práškem do pečiva, vanilkovým cukrem, a všechno dobře promícháme. Těsto rozetřeme do vymazané, hrubou moukou vysypané bábovkové formy a pečeme v mírně předehřáté troubě na 180°C.… Celý článek ›
Šťavnatý pomerančový koláč
Publikováno 19.06.2018 v 08:33 v kategorii Koláče, přečteno: 24x
Suroviny: Korpus: máslo 200 g, třtinový cukr 200 g, vejce 3 ks, bio vanilkový cukr 20 g, namleté mandle 200 g, kukuřičná mouka na přípravu polenty 100 g, kůra z 2 pomerančů, vymačkaná šťáva z 1 pomeranče, bezlepkový kypřicí prášek Sirup: vymačkaná šťáva ze 4 pomerančů, třtinový cukr 120 g Krém: zakysaná smetana 200 g, nasekané pistácie Postup: Korpus: troubu rozehřejte na 160 stupňů. V rendlíku rozpusťte pomalu máslo a přidejte k němu cukr… Celý článek ›
Švestková „nugeta“
Publikováno 19.06.2018 v 08:32 v kategorii Moučníky, přečteno: 143x
Budete potřebovat: 1 kg švestek bez pecek, 200 - 400 g cukru (dle chuti), 100 g kakaa (může být i méně), 1 kakaový pudink, rum dle chuti Postup: Švestky povaříme a rozmixujeme. Přidáme cukr a ještě chvíli povaříme. Přimícháme kakao a pudink a nakonec rum. Rozdělíme do čistých skleniček a otočíme dnem vzhůru, nebo sterilujeme 15 minut při 80 stupních. Celý článek ›
Švestková bábovka
Publikováno 19.06.2018 v 08:31 v kategorii Bábovky, přečteno: 20x
Ingredience:3 vejce, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml oleje, 200 ml mléka, 500 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g sušených švestek, 3 lžíce slivovice, špetka soliPostup:Švestky pokrájíme na malé kousky a zalijeme slivovicí. Z bílků a špetky soli ušleháme tuhý sníh. Žloutky s oběma cukry a olejem ušleháme do světlé husté hmoty. Po částech zašleháme mléko. Vařečkou vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a švestky se… Celý článek ›
Terinka z bílé čokolády a vlašských ořechů
Publikováno 19.06.2018 v 08:31 v kategorii Moučníky, přečteno: 26x
Ingredience: 2 tabulky bílé čokolády, 1 dl smetany, 2 hrsti vlašských ořechů, 2 vejce, cukr podle chuti Postup: Vlašské ořechy uvaříme v trošce vody (aby byly ponořené) do měkka. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu se smetanou, můžeme ještě podle chuti dosladit cukrem, poté přidáme ořechy a rozmixujeme je. Vzniklou směs nalijeme do menší formy na pečení a pečeme v předehřáté troubě na 130° asi 20 minut. Po upečení necháme terinu vychladnout a dáme do… Celý článek ›
Tiramisu s karamelovými sušenkami a máslovým karamelem
Publikováno 19.06.2018 v 08:30 v kategorii Moučníky, přečteno: 24x
Suroviny: cukr krupice 150 g, smetana ke šlehání (33 % tuku) 200 ml, slané máslo 80 g, vejce 2 ks, mascarpone 125 g, karamelové sušenky Lotus 100 g Postup: Nejprve připravte karamel. Rozpusťte cukr v pánvi a nechte ho zabarvit do zlatohněda. Stáhněte pánev z plamene a pomalu vlévejte smetanu. Stále míchejte a vraťte pánev na hořák. Přidejte máslo nakrájené na kousky a stále míchejte, aby byla směs krémovitá. Nechte zchladnout. Připravte tiramisu. Oddělte žloutky… Celý článek ›