Články za měsíc Červen 2018
Brazilská feijoada
Publikováno 15.06.2018 v 14:07 v kategorii Ostatní, přečteno: 32x
Suroviny: černé fazole 300 g, olivový olej 30 ml, uzené maso, na kostky 700 g, uzené rolky, na kostky 400 g, kvalitní klobása (chorizo) 4 ks, cibule, nahrubo nasekaná 1 ks, česnek 3 stroužky, kuřecí vývar 250 ml, bobkový list 3 ks, červené víno 250 ml, sůl, čerstvě namletý pepř Postup: Fazole dejte do hrnce, nalijte na ně vodu tak, aby byly přikryté. Přiveďte do varu a vařte 5 minut. Odstavte z plotny a nechte přes noc absorbovat tekutinu. Předehřejte troubu na… Celý článek ›
Brokolicové ragú s uzenou klobásou
Publikováno 15.06.2018 v 14:07 v kategorii Ostatní, přečteno: 38x
Suroviny: brokolice, omytá a rozebraná na malé růžičky 1 hlávka, sůl, celý černý pepř, extra panenský olivový olej, domácí uzená klobása, nakrájená na kolečka 2 nožičky, menší bílá cibule, nasekaná nadrobno 1 ks, česnek, nasekaný nadrobno 3–4 stroužky, brambory, očištěné a nakrájené 200 g, šalvějové lístky 1 hrst, suché bílé víno 100 ml, kuřecí vývar 1 l Postup: Nejprve blanšírujte růžičky brokolice v osolené vodě. V kastrolu rozehřejte… Celý článek ›
Buřtguláš s vejci a noky
Publikováno 15.06.2018 v 14:06 v kategorii Ostatní, přečteno: 31x
Suroviny: buřty 4 ks, vepřové sádlo 1 lžíce, šalotka 4 ks, středně velké brambory, typ B 8 ks, vejce vařená natvrdo 4 ks, sladká paprika 1 lžíce, sušená majoránka 1 lžíce, sůl, pepř, čerstvá petrželka, pečivo (volitelné) Noky: vejce 1 ks, plnotučné mléko 100 ml, sůl, hrubá mouka nebo krupice na zahuštění Postup: Na sádle orestujte nasekané šalotky, přidejte na menší kousky nakrájené buřty. Orestujte a poté zasypte paprikou, vmíchejte na kostičky… Celý článek ›
Buřty v kečupu
Publikováno 15.06.2018 v 14:06 v kategorii Ostatní, přečteno: 34x
Ingredience: 4 špekáčky, Kečup, hořčice, cibule, pivo Postup: Špekáčky oloupeme a podélně rozkrojíme. Klademe je do zapékací misky nebo malého pekáčku. Rozetřeme na ně hořčici a navrstvíme kolečka cibule. Zalijeme kečupem tak, aby vše bylo ponořené, a pečeme v troubě asi 15 minut. Pak zalijeme povrch mírně pivem nebo vodou a ještě asi 10 minut dopečeme. Podáváme s chlebem nebo pečivem a zeleninovým salátem. Celý článek ›
Červená čočka s kari
Publikováno 15.06.2018 v 14:05 v kategorii Luštěniny, přečteno: 33x
Seznam přísad: 1 hrnek červená čočka, 70 ml kokosový olej, 1 stroužek česnek, 1 lžička červená kari pasta, 1 ks menší cibule, 1/2 lžičky nastrouhaný čerstvý zázvor, 2 lžíce kokosové mléko, 1 hrnek rajčatová passata (pyré), 1 lžička kari koření Postup přípravy: Čočku nasypeme do hrnce, zalijeme vodou tak, aby byla pouze lehce ponořená, a uvaříme doměkka. Červenou čočku není potřeba namáčet dopředu. Na pánvi rozpálíme kokosový olej a vhodíme… Celý článek ›
Čočka s kuřecími prsíčky
Publikováno 15.06.2018 v 14:04 v kategorii Luštěniny, přečteno: 29x
Ingredience: 500 g kuřecích prsíček, 4 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, 3 cibule, 3 mrkve, 1/2 celeru, špetka kari koření, 2 bobkové listy, 500 ml zeleninového vývaru z kostky, špetka vegety, špetka mletého kmínu, 300 g čočky Postup:Čočku přebereme, opláchneme a uvaříme doměkka v dostatečném množství osolené vody s bobkovými listy. Uvařenou měkkou čočku scedíme a necháme okapat. Kuřecí prsíčka omyjeme, osušíme, nakrájíme na plátečky a opečeme… Celý článek ›
Dušená zelenina s klobásou
Publikováno 15.06.2018 v 14:04 v kategorii Ostatní, přečteno: 34x
Ingredience: 1 cibule, 4 papriky, 1 menší cuketa, 1–2 klobásy, 150 ml smetany, 1 lžíce hladké mouky, trocha mleté sladké papriky, sůl, olej Postup:Cibuli nakrájíme na měsíčky a ostatní suroviny na kostičky. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme klobásu, opečeme, dále papriku a cuketu a chvíli smažíme. Zaprášíme sladkou paprikou a podlijeme trochou vody a vaříme asi 10 minut. Pak vmícháme smetanu rozšlehanou s moukou, sůl a dalších 15 minut vaříme pod… Celý článek ›
Fanfúch
Publikováno 15.06.2018 v 14:04 v kategorii S uzeným, přečteno: 784x
Budete potřebovat: 1 litr mléka, 4 lžíce krupice, sůl, pepř, uzené koleno nebo škvarky (použít ale můžeme i jiné maso či uzeninu dle chuti), 6 rohlíků, 5 vajec, zelená petrželka a libeček Postup: Z mléka a krupice připravíme řídkou kaši, vmícháme rohlíky nakrájené na kostičky, osolíme a okořeníme. Přimícháme žloutky, petrželku a sníh ušlehaný z bílků. Uzené koleno obereme i s tlustým masem a nakrájíme na kousky. Znovu promícháme, dáme do… Celý článek ›
Fazolová pánev s klobásou
Publikováno 15.06.2018 v 14:03 v kategorii Luštěniny, přečteno: 29x
Suroviny: extra panenský olivový olej 2 lžičky, kvalitní klobása 500 g, středně velká mrkev 3 ks, cibule šalotka 2 ks, česnek 2 stroužky, tmavé fazole 2 plechovky, vývar 500 ml, sůl, čerstvě namletý pepř, bílý jogurt k podávání, čerstvá hladkolistá petržel Postup: V kastrolu rozehřejte olej a asi 8 minut na něm restujte na kolečka nakrájenou klobásu. Vyjměte a nechte stranou. V kastrolu teď asi 4 minuty opékejte na kostičky pokrájenou mrkev a nadrobno… Celý článek ›
Frittata s párečky
Publikováno 15.06.2018 v 14:02 v kategorii Ostatní, přečteno: 29x
Ingredience: 4 vejce, trocha soli a bílého pepře, 2 lžíce majonézy, 2 lžíce nasekaných bylinek, 4 cherry rajčátka, 100 g uzené klobásy, 100 g tvrdého sýra, na smažení olej, na ozdobu petrželka Postup:Vejce vklepneme do mísy, přidáme sůl, pepř, 2 lžíce vody a metličkou směs našleháme. Pak přidáme majonézu a znovu chvíli šleháme. Nakonec přisypeme nasekané bylinky. Směs rozdělíme na dvě části, stejně jako rajčata, sýr a klobásu nakrájenou na… Celý článek ›