Recepty z rájePřes 1000 receptů

Články za měsíc Červen 2018

Glazovaná směs špekáčků s mrkví

Publikováno 15.06.2018 v 13:56 v kategorii Ostatní, přečteno: 29x

Suroviny: kvalitní špekáčky, pokrájené na kolečka 4 ks, mrkev, očištěná a pokrájená na kolečka 5 ks, máslo 2–3 lžíce, třtinový cukr 1 lžíce, čerstvá citronová šťáva 1 lžíce, muškátový oříšek 1 špetka, sůl, čerstvě namletý pepř, hladkolistá petržel 1 hrst, čerstvé pečivo k podávání Postup: V pánvi si nejprve nasucho opečte kolečka špekáčků dozlatova. Až budou špekáčky opečené, vyberte je vařečkou z pánve tak, aby v ní zůstal… Celý článek ›


Gratinovaný pórek se šunkou

Publikováno 15.06.2018 v 13:53 v kategorii Ostatní, přečteno: 33x

Suroviny: pórek 4 ks, brambory 200 g, sůl 1/2 lžičky, čerstvě namletý pepř, bobkový list 1 ks, máslo 2 lžíce, kvalitní šunka (nejlépe od kosti) 6 plátků, vejce 3 ks, smetana ke šlehání (33 % tuku) 100 ml, hrubě strouhaný ementál 50–100 g, olivový olej 2 lžíce, pažitka na ozdobu Postup: Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké… Celý článek ›


Halušky se zelím a uzeným

Publikováno 15.06.2018 v 13:53 v kategorii S uzeným, přečteno: 41x

Suroviny: brambory 3 kg, hladká mouka cca 250 g, hrubá mouka cca 250 g, sůl, cibule 2 ks, bílé zelí 2 kg, uzené maso 1 a 1/2 kg Postup:Syrové brambory nastrouhejte najemno. Z brambor vymačkejte přebytečnou šťávu. Do brambor přidejte cca 2 lžičky soli a mouku. Vše důkladně zamíchejte. Těsto by mělo být o něco hustější, jako na bramborák. Dejte si vařit vodu v největším hrnci a osolte ji. Když se voda vaří, tak do ní vložte kousek těsta. Pokud noček… Celý článek ›


Hamburgerový dip

Publikováno 15.06.2018 v 13:53 v kategorii Ostatní, přečteno: 51x

Ingredience: 250 g mletého hovězího, 100 g anglické slaniny, nakrájená na proužky cca 1 cm široké, 1 malá cibule, nakrájená nadrobno, 1 stroužek česneku, utřený, 100 g tučného tvarohu, 1/2 hrnku kysané smetany (110 ml), 1/4 hrnku majonézy (55 ml), 1/2 hrnku mozzarelly, nastrouhané (60 g), 1/2 hrnku čedaru, nastrouhaného (60 g), 1 PL Worcestershire omáčky, 2 PL kečupu Postup: Na pánvi orestujeme hovězí maso, vyndáme ho do mísy a slijeme přebytečný tuk. Na… Celý článek ›


Hlíva s paprikou a slaninou

Publikováno 15.06.2018 v 13:51 v kategorii Ostatní, přečteno: 41x

Ingredience: 150 g anglické slaniny, 2 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 400 g hlívy ústřičné, 1 červená paprika, hrst nasekané čerstvé petrželky, podle chuti sůl a pepř, podle potřeby bageta Postup: Anglickou slaninu nakrájíme na malé kostičky. Opečeme je na pánvi, přidáme olej, na tenké plátky nakrájený česnek a očištěnou, na kousky nakrájenou hlívu. Dusíme ji za občasného promíchání asi 10 minut, pak přidáme papriku zbavenou semen a nakrájenou na… Celý článek ›


Indický bílý čaj (Chai Masala)

Publikováno 15.06.2018 v 13:51 v kategorii Ostatní, přečteno: 37x

Seznam přísad: 1 lžíce sypaný černý čaj, 1/2 l voda, asi 3 cm čerstvý zázvor, 1 ks skořice celá, 3 ks hřebíček, 3 kuličky černý nebo bílý pepř, 2 kuličky nové koření, asi 5 semínek anýz, muškátový oříšek, 2 semínka kardamom, 1/2 l mléko, cukr nebo med Postup přípravy: Sypaný černý čaj vhodíme do vroucí vody, přidáme oloupaný a nahrubo nastrouhaný zázvor s veškerým kořením a necháme asi 15 minut vařit. Poté přilijeme mléko a necháme… Celý článek ›


Jablečné čatní

Publikováno 15.06.2018 v 13:49 v kategorii Ostatní, přečteno: 26x

Seznam přísad: 900 g jablko, 3 ks střední cibule, 110 g rozinky, hrst koriandru, 340 g krystalový cukr, 420 ml ocet, Sůl, 1/2 lžičky skořice mletá Postup přípravy: Jablka oloupeme, zbavíme jadřince a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Rozinky propláchneme horkou vodou a nasekáme najemno. Všechny ingredience smícháme v hrnci, přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr úplně nerozpustí. Vaříme zhruba 90 minut a… Celý článek ›


Jahodové rizoto

Publikováno 15.06.2018 v 13:49 v kategorii Ostatní, přečteno: 28x

Seznam přísad: 2 ks jarní cibulka, 2 lžíce máslo, 300 g rýže (nejlépe arborio), 2 dl bílé víno, 400 g jahody, Sůl, asi 600 ml zeleninový vývar, 2 lžíce strouhaný parmazán, trochu vaječný likér, asi 100 g čerstvé jahody na ozdobu Postup: Jarní cibulky očistíme a nakrájíme nadrobno. Osmahneme je na másle a přidáme k nim rýži. Zamícháme a ještě asi minutu (za stálého míchání) smažíme. Přilijeme bílé víno, přihodíme pokrájené jahody s troškou… Celý článek ›


Jelítkový prejt

Publikováno 15.06.2018 v 13:49 v kategorii Ostatní, přečteno: 45x

Ingredience: 100 g kroupy, 4 jelítka, 3 plátky veka, 2 cibule, 1 lžíce sádlo + na vymazání pekáče, trocha pepře a soli, 3 stroužky česnek, trocha mletého kmínu, majoránka dle chuti, 1 sáček kysané zelí, 1 lžička cukr, 400 g brambory Postup: Den předem namočené kroupy uvaříme doměkka. Veku navlhčíme. Cibuli osmahneme na lžíci sádla. Náplň z jelítek dáme do mísy a smícháme s cibulkou, kroupami, žemlí, ochutíme pepřem, česnekem, mletým kmínem a… Celý článek ›


Kaše ze zeleného hrášku s česnekovou klobásou

Publikováno 15.06.2018 v 13:48 v kategorii Luštěniny, přečteno: 32x

Ingredience: Na kaši: 50 dkg hrášku může být i mražený, 1 ks cibule, 3 stroužky rozmačkaného česneku, 1 lžíce soli, 1 lžíce mouky, 2 lžičky mleté červené papriky, 3 dl mléka, 2 dl vody, 1 lžička oleje Na česnekovou klobásu: 30 dekagramů klobásy, 2 lžičky sušeného česneku, 1 lžíce oleje Příprava: Hrášek dáme vařit se solí, rozmačkaným česnekem, 2 dl vody a celkovým množstvím vody. Pokud je hrášek mladý nebo mražený, uvaří se asi za 10-15… Celý článek ›