Články za měsíc Červen 2018
Křesné placky
Publikováno 15.06.2018 v 11:04 v kategorii Bez masa, přečteno: 44x
Ingredience:1 kg hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vejce, 7 + na pomazání plechu lžic oleje + na pomazání plechu, 3 stroužky česneku, 1 lžička pálivé mleté papriky, 200 ml mléka, na pomazání placek sádlo Postup:Hladkou mouku nasypeme do velké mísy. Přidáme půl lžičky soli, vejce, olej, rozmělněné stroužky česneku a mletou papriku. Doředíme mlékem tak, abychom vytvořili spíše tužší těsto. Těsto přendáme na vál, dobře propracujeme a rozdělíme na… Celý článek ›
Kuskus s rozmarýnou a hříbky
Publikováno 15.06.2018 v 11:04 v kategorii Bez masa, přečteno: 27x
Potřebujeme:150 g kuskusu, 170 ml zeleninového vývaru, 150 g mražených hříbků, 1 menší cibuli, 2 stroužky česneku, 2 snítky čerstvého rozmarýnu, 1 lžíci másla, 1 lžíci olivového oleje, černý mletý pepř, sušený rozmarýn, sůl Postup: Kuskus zalijeme vařícím vývarem se lžící oleje, promícháme a necháme pod pokličkou bobtnat. Nasekáme najemno cibulku i česnek, necháme je zpěnit na másle, přidáme houby, pepř, sůl, sušený rozmarýn a nasekané… Celý článek ›
Květáková fritatta
Publikováno 15.06.2018 v 11:03 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x
Suroviny: 1/2 ks menšího květáku, 1 bal. Smetana, 150 g eidamu nebo goudy, 4 ks vejce, 1 ks kapie, 2 ks jarní cibulky, 2 česneku, dle chuti sůl a pepř Postup přípravy: Květák omyjeme a nastrouháme (syrový). Dáme do mísy a přidáme nastrouhaný sýr, nakrájenou cibulku a kapii. Přidáme sůl, pepř a česnek, zalijeme smetanou s rozšlehanými vejci, dobře promícháme a vlijeme do kulaté formy a upečeme. Celý článek ›
Květákové kari s hráškem
Publikováno 15.06.2018 v 11:02 v kategorii Bez masa, přečteno: 22x
Suroviny: středně velký květák 1 ks, hrášek, čerstvý nebo mražený 200 g, kokosové mléko 1 plechovka, středně velká cibule 1 ks, zázvor 2–3 cm, česnek 2–3 stroužky, červená kari pasta 1 lžíce, limetové listy 3–4 ks, šťáva z půlky limetky, slunečnicový olej 2 lžíce, pražená sezamová semínka, sůl 1 špetka Postup: Na pánvi rozpalte olej, přidejte cibuli pokrájenou na tenké měsíčky a orestujte. Přidejte zázvor oloupaný a nakrájený na malé… Celý článek ›
Květákovo-houbový mozeček
Publikováno 15.06.2018 v 11:02 v kategorii Bez masa, přečteno: 33x
Ingredience: 1 lžíce sádla, 1 cibule, 1,5 kg vařeného květáku, 200 g dušených hub, 3 vejce, podle chuti sůl, pepř a kmín Postup: V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme nasekanou cibuli. Přidáme pokrájený květák a houby, zahřejeme. Okořeníme, vklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Celý článek ›
Kynutý dýňový chléb se skořicí
Publikováno 15.06.2018 v 11:00 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 34x
Ingredience: těsto: 1/2 hrnku (120 ml) teplého mléka, 1/2 kostky droždí, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, plus 1 ČL, 1 vejce, 1 hrnek (240 g) dýňového pyré, 1 ČL skořice, 1 ČL dýňového koření, 1 ČL soli, 3 1/2 - 4 hrnky (435 - 500 g) hladké mouky, 1 PL melasy, 1/2 ČL soli, 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty náplň: 2 PL (30 g) másla, pokojové teploty, 1/3 hrnku (65 g) krupicového cukru, 2 PL skořice na potření: 1 vejce, 1 PL vody Postup: Z mléka, 1 ČL… Celý článek ›
Langoše
Publikováno 15.06.2018 v 10:58 v kategorii Bez masa, přečteno: 17x
Suroviny: 1 hrnek bílý jogurt, 1/2 lžičky sůl, 1/2 lžičky cukr, 1/2 lžičky kypřící prášek, 2 hrnky hladká mouka. 2 hrnky strouhaný sýr podle chuti, olej na smažení, česnek na potření Postup: Sůl, cukr a kypřící prášek spolu pořádně promícháme. Vmícháme jogurt, jeden hrnek strouhaného sýra a mouku. Vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na 5 částí. Všechny části rozválíme na kulatý plát. Jeden hrnek sýra si rozdělíme na 5 částí a dáme… Celý článek ›
Lilek v česnekovém těstíčku
Publikováno 15.06.2018 v 10:57 v kategorii Bez masa, přečteno: 23x
Ingredience:1 lilek, trocha sůl, 4 stroužky česnek, 1 vejce, na obalení mouka hladká, špetka majoránka, dle potřeby voda, dle potřeby olej na smažení Postup: Lilek si nakrájíme na kolečka, osolíme z jedné strany a necháme vypotit aspoň 15 minut. Pak jej obrátíme, osolíme a zase necháme vypotit. Každé kolečko pak osušíme, obalíme v hladké mouce s majoránkou a v těstíčku z vajíčka, vody a česneku. Můžeme podávat samotné, ale i jako přílohu. Celý článek ›
Lilek v trojobalu s parmazánem a dipem
Publikováno 15.06.2018 v 10:56 v kategorii Bez masa, přečteno: 22x
Suroviny:1 lilek (200 – 250 g), kukuřičná strouhanka, čerstvá petržel, hladká mouka, 1 vejce, Sůl, pepř, chilli Postup:Lilek oloupeme a nakrájíme na centimetrová kolečka. Necháme chvíli vypotit a pak plátky lilku obalíme v trojobalu (nejprve hladká mouka, pak rozšlehané vejce, nakonec kukuřičná strouhanka smíchaná se solí, pepřem, chilli a čerstvou petrželkou). Obalené lilky usmažíme na oleji z obou stran dozlatova. Celý článek ›