Recepty z rájePřes 1000 receptů

Články za měsíc Říjen 2019

Kuře na bílém víně a smetaně

Publikováno 21.10.2019 v 09:43 v kategorii Kuřecí, přečteno: 35x

Ingredience: 4 kuřecí horní stehna s kostí, sůl a pepř, 2 lžíce hladké mouky, 100 g slaniny, 3 šalotky, 4 stroužky česneku, 125 ml bílého vína, 250 ml smetany, 1 lžička provensálského koření, 2 lžíce dijonské hořčice Postup:Nejšťavnatější maso je to s kostí a kůží, použít můžete stehna i paličky a množství stačí upravit dle apetitu strávníků. Ideální je koupit celé kuře a využít jej hned na několik jídel. (1 kuře = 3 jídla: Takhle… Celý článek ›


Rustikální bramborový koláč

Publikováno 08.10.2019 v 13:04 v kategorii Brambory, přečteno: 70x

Ingredience: 1 kg brambor, 60 g šunky v celku, 200 g tvrdého sýra, 4 vejce, 2 jarní cibulky, 2 lžíce olivového oleje, 4 lžíce strouhanky, sůl a pepř, muškátový oříšek, máslo na vymazání Postup: Brambory oškrábejte, nakrájejte na kousky a uvařte v osolené vodě doměkka. Troubu zapněte na 200 °C. Horké brambory rozšťouchejte na kaši. Přidejte na kostičky nakrájenou šunku a nastrouhaný sýr - můžete použít různé druhy, čím tučnější, tím… Celý článek ›


Thajská dýňová polévka s kari, chilli a kokosovým mlékem

Publikováno 08.10.2019 v 13:04 v kategorii Polévky, přečteno: 46x

Ingredience: Na polévku: 1 cibule, 1 chilli paprička, 2 lžíce čerstvého zázvoru, 3 lžíce řepkového oleje, 2 lžíce červené kari pasty, 1 dýně hokkaido, 2 stroužky česneku, 900 ml vody, 400 ml kokosového mléka, 1 limetka, 1 lžička soli K podávání: 1 hrst dýňových semen, 1 hrst pražených nesolených arašídů, chilli koření, čerstvý koriandr PostupDýni rozpulte, vydlabejte zrníčka a pokrájejte na kostky. Na řepkovém nebo kokosovém tuku nechte… Celý článek ›


Smetanovo-nivová brokolice

Publikováno 08.10.2019 v 13:03 v kategorii Bez masa, přečteno: 32x

Suroviny: 1 kg brambory, 1 ks brokolice, 1 kelímek smetana ke šlehání, 200 g sýr niva, 2 stroužek česnek, sůl Postup: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Brokolici rozebereme na menší růžičky. V míse smícháme brambory s brokolicí, přidáme nadrobno pokrájený česnek a rozdrobenou nivu, osolíme a vše důkladně promícháme. Nasypeme do máslem vymazané zapékací formy nebo pekáčku, zalijeme smetanou a pečeme do změknutí. Před koncem sundáme poklici,… Celý článek ›


Chlebová bramboračka s houbami

Publikováno 08.10.2019 v 13:03 v kategorii Polévky, přečteno: 37x

Suroviny:200 g čerstvých hub, 150-200 g brambor, necelé 2 plátky chleba, cca 160 gramů, 2 lžíce másla, 1 cibule, 3-4 stroužky česneku, majoránka dle chuti, drcený kmín dle chuti, pepř mletý dle chuti, sůl dle chuti, cca 800 ml vývaru dle potřeby Postup:Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme rozvonět drcený kmín, jemně nasekaný česnek a přisypeme na kousky natrhaný chléb, pokrájené a předem spařené a scezené houby.… Celý článek ›


Houbová koprová omáčka se zakysanou smetanou

Publikováno 08.10.2019 v 13:01 v kategorii Omáčky, přečteno: 35x

Suroviny: 1 větší cibule, 200 g čerstvých lesních hub, 200 g zakysané smetany pokojové teploty, 1 lžíce čerstvě nasekaného kopru (lze i sušený), plnější lžíce másla, vývar dle potřeby Postup: Na rozpuštěném másle osmažíme drobně pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme na plátky nebo kostičky pokrájené očištěné lesní houby, které na cibuli smažíme zvolna do povadnutí, pak je podlijeme troškou vývaru, osolíme a za občasného promíchání je pomalu… Celý článek ›


Pomerančové sušenky

Publikováno 08.10.2019 v 10:22 v kategorii Sušenky, přečteno: 34x

Ingredience: 75 g másla (změklého), 110 g krupicového cukru, 1 lžička vanilkového extraktu, 115 g tekutého medu, 1 žloutek, 225 g hladké mouky + navíc na podsypání, špetka soli, 2 lžičky kukuřičného škrobu, 1/2 lžičky kypřicího prášku do pečiva, 1/4 lžičky jedlé sody, 2 lžíce pomerančového likéru Grand Marnier, 50 g kandované pomerančové kůry, nakrájené na kousky Postup: Máslo, 55 g cukru a vanilku zhruba 5–6… Celý článek ›


Houbové karbanátky s květákem

Publikováno 08.10.2019 v 10:21 v kategorii Houby, přečteno: 35x

Suroviny: 1 květák, 500 g čerstvých hub, 2 vejce, strouhanku, oregano, muškátový květ, olej na smažení, sůl Postup: Květák uvaříme ve slané vodě doměkka a necháme vychladnout. Očištěné houby nakrájíme na malé kousky, osolíme, krátce podusíme na trošce oleje a necháme vychladnout. Uvařený květák rozmačkáme vidličkou, promícháme s houbami a vejci, osolíme, okořeníme a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme karbanátky, které obalíme ve… Celý článek ›