Články za měsíc Duben 2019
Thajské kuřecí kari
Publikováno 30.04.2019 v 08:18 v kategorii Kuřecí, přečteno: 26x
Ingredience: 600 g kuřecích prsou300 g zelených fazolek, 1 ks červené papriky, 2 lžíce jemné, červené kari pasty, 8 ks kešu ořechů, 300 ml kokosového mléka, 300 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce rybí omáčky, 1 lžíce limetkové šťávy, 1 lžička hnědého cukru, 4 lžíce rostlinného oleje, 0.5 lžičky soli Postup: V hrnci přiveďte k varu kokosové mléko a vmíchejte kari pastu. Přilijte vývar, přidejte rybí omáčku, fazolky, na kostičky nakrájenou papriku a… Celý článek ›
Koláč se sušenými meruňkami
Publikováno 30.04.2019 v 08:16 v kategorii Koláče, přečteno: 35x
Ingredience: 120 g sušených meruněk, 80 g plátků mandlí, 220 g 70% čokolády - jemně nasekané, 130 g hladké mouky, 4 ks vejce, 4 lžíce vína Marsala nebo sherry, 0.5 lžíce dřeně vanilkového lusku, 180 g hnědého cukru, 160 g másla, 1 špetka jedlé sody Postup:Předehřejte troubu na 170 °C. Pekáček, nebo vyšší plech (přibližně 40x30 cm) vyložte pečícím papírem. Víno zahřejte na mírném ohni. Přidejte nasekané meruňky a nechte je 10 minut namočené.… Celý článek ›
Jehněčí s jogurtem a koriandrem
Publikováno 25.04.2019 v 13:12 v kategorii Jehněčí, přečteno: 27x
Suroviny:800 g jehněčí plece, 3 hrnky pokrájených brambor, 1 hrnek krájené dýně, 1 velká cibule, 1 hrnek pokrájené mrkve, 2 hrnky zeleninového vývaru, ½ hrnku sterilovaných fazolí mungo (nebo zelených fazolek), 1 menší svazek čerstvého koriandru, 200 ml bílého jogurtu, 1 lžička kari koření, trocha oleje, sůl Postup:Maso očistíme, omyjeme a pokrájíme na větší kousky. Ve větší vyšší pánvi rozpálíme trochu oleje, přidáme najemno pokrájenou cibuli a… Celý článek ›
Dýňové rizoto
Publikováno 25.04.2019 v 13:12 v kategorii Bez masa, přečteno: 31x
Suroviny:2 hrnky rýže arborio, 1 hrnek nahrubo nastrouhané vařené dýně, 1 hrnek bílého vína, 1 hrnek zeleninového vývaru, 1 větší šalotka, trocha olivového oleje, ½ hrnku nastrouhaného parmazánu, špetka šafránu, sůl, pepř, čerstvé bylinky na ozdobení Postup: Ve větší rendlíku zpěníme na oleji nadrobno nasekanou šalotku, pak vsypeme rýži a za stálého míchání krátce osmahneme. Pak rýži zalijeme vínem, mícháme a vaříme na mírném ohni. Když se… Celý článek ›
Marocké kuře
Publikováno 25.04.2019 v 13:11 v kategorii Kuřecí, přečteno: 22x
Suroviny:2 kuřecí prsa, 1 velká cibule, 1 menší cuketa, 2 mrkve, 2 rajčata, 150g vařené cizrny, 2 stroužky česneku, ½ lžičky mleté skořice, ½ lžičky drceného kmínu, ¼ lžičky cayennského pepře, malý svazek koriandru, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžíce medu, 1 lžička mletého zázvoru, 150 ml zeleninového vývaru, špetka šafránu, šťáva z 1 citronu, trochu olivového oleje, sůl Postup: Maso omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme a pak zprudka… Celý článek ›
Mrkvová pomazánka se sýrem
Publikováno 24.04.2019 v 11:24 v kategorii Pomazánky, přečteno: 33x
Suroviny: 1 mrkev, sýr - nejlépe bloček goudy nebo eidamu (podle chuti), 1 Gervais s paprikou a rajčaty, 4 lžíce Ramy nebo Perly, 2 lžičky zakysané smetany, sůl, provensálské bylinky, špetka vegety Postup:Mrkev nastrouháme najemno. Z bločku sýra odkrojíme kousek podle chuti a nastrouháme najemno. Mrkev a sýr dáme do mísy. Přidáme 4 lžíce Ramy (nebo Perly) a 1 celé Gervais. Potom přidáme 2 lžičky zakysané smetany. Vše dobře promícháme. Osolíme podle chuti,… Celý článek ›
Těstoviny s paprikovou omáčkou
Publikováno 23.04.2019 v 11:25 v kategorii Těstoviny, přečteno: 38x
Suroviny: čerstvé těstoviny, červená papriky 600 g, cherry rajčata 400 g, česnek 3 větší stroužky, šalotka 2 velké (cca 130 g), čerstvý tymián 3 větvičky, olivový olej 50 ml, ricotta 200 g, sušená rajčata v oleji 2 lžíce, velká hrst čerstvé bazalky, sůl a čerstvě mletý pepř Na podávání: parmazán a čerstvá bazalka Postup:Nejdřív rozehřejte troubu na 180 °C a pak pokračujte krájením a čištěním zeleniny. Z paprik vyřízněte středy, omyjte je a… Celý článek ›
Maďarská houbová polévka
Publikováno 23.04.2019 v 11:24 v kategorii Polévky, přečteno: 24x
Suroviny: sušené houby 1 velká hrst, máslo 2 lžíce, velká cibule 1 ks, česnek 2 stroužky, uzená mletá paprika 1 lžíce, pálivá paprika 1/2 lžičky, hladká mouka 3 lžíce, studená voda 200 ml, vývar 1 litr, plnotučné mléko 200 ml, světlá sójová omáčka 3 lžíce, mražené houby (nebo čerstvé) 1 velká hrst, velké brambory 2 ks, sůl a čerstvě namletý pepř, zakysaná smetana 150 ml, citronová šťáva 1 lžíce, čerstvý kopr 1 velká hrst, hladkolistá… Celý článek ›
Švestková makovka s drobenkou
Publikováno 23.04.2019 v 11:23 v kategorii Moučníky, přečteno: 33x
Suroviny: Na těsto: 270 g polohrubé mouky, 140 g cukru, 1 prášek do pečiva, špetka sůl, špetka skořice, 0,5 l mléka 200 g máku, 1 lžíce oleje, čerstvé blumy Na drobenku: 1 balíček vanilkového cukru, 1-2 lžíce másla, 2-3 lžíce moučkového cukru, 3-4 lžíce hrubé mouky Postup: Všechny ingredience na těsto smícháme dohromady a nalejeme na plech s pečicím papírem. Navrch poklademe čerstvé blumy nakrájené na tenké plátky. Ingredience na drobenku smícháme a… Celý článek ›
Marocká polévka z mrkve
Publikováno 16.04.2019 v 13:36 v kategorii Polévky, přečteno: 32x
Ingredience: 500 g mrkve, 1 ks cibule, 2 lžíce bílého jogurtu, 1.5 l kuřecího vývaru, 1 lžíce medu, 2 lžíce másla, 0.5 lžičky kmínu, 2 špetky soli Postup: Na másle nechte zesklovatět oloupanou, nakrájenou cibuli, po minutě přidejte k cibuli kmín. Přidejte očištěnou, nakrájenou mrkev a vývar. Přiveďte k varu a vařte, až je mrkev měkká. Polévku rozmixujte a do polévky vmíchejte jogurt. Dochuťte solí a nechte projít varem. Nakonec do polévky vmíchejte… Celý článek ›