Články za měsíc Červen 2018
Závin s balkánským sýrem a zeleninou
Publikováno 15.06.2018 v 10:01 v kategorii Bez masa, přečteno: 30x
Na 1 závin potřebujete: 1 balení chlazeného listového těsta, 1 malou cuketu, 1 menší červenou papriku, ½ lilku, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, 1 lžičku nasekaného rozmarýnu, 200 g balkánského sýra, 1 lžičku nasekaného tymiánu, 1 vejce na potření, sůl, pepř, olej Postup: Cuketu a lilek nakrájejte na kolečka, rozložte na talíř, posolte a nechte asi půl hodiny vypotit. Cibuli nakrájejte na hrubo, papriku na širší proužky, česnek na kousky. Balkánský sýr… Celý článek ›
Závin s mrkví a koriandrem
Publikováno 15.06.2018 v 10:01 v kategorii Bez masa, přečteno: 28x
Na 1 závin potřebujete: 180 g hladké mouky, 80 g selského bílého jogurtu, 80 g másla, 300 g mrkve, 200 g lučiny, hrst čerstvého koriandru, sůl, pepř, sezamové semínko na posypání, 2 lžíce oleje, 1 vejce na potření Postup: Do mísy odměřte mouku, přidejte na kostky nakrájené máslo, jogurt a půl lžičky soli. Vypracujte těsto, které zabalte do fólie a nechte chvíli v chladu. Mezitím připravte náplň. Mrkve očistěte a nakrájejte na kolečka. Pak je orestujte… Celý článek ›
Zeleninový nákyp
Publikováno 15.06.2018 v 10:00 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x
Suroviny: brambory, oloupané a na kostičky 675 g, sladké brambory, oloupané a na kostičky 350 g, olivový olej 2 lžíce, pórek, najemno 1 ks, sušené oregáno nebo tymián 1 lžíce, špenát, pokrájený 140 g, mražený hrášek 115 g, máslo 55 g, mléko, teplé 150 ml, šlehačka 2 lžíce, dijonská hořčice 1 lžíce, čedar, nastrouhaný 85 g + na posypání Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Oba druhy brambor vařte ve vodě asi 15–20 minut doměkka. Ve velké pánvi… Celý článek ›
Zeleninový tajine
Publikováno 15.06.2018 v 10:00 v kategorii Bez masa, přečteno: 32x
Suroviny: semínka koriandru 1 lžíce, celý kmín 2 lžíce, slunečnicový olej 1 lžíce, česnek, prolisovaný 3 stroužky, velká cibule nasekaná najemno 2 ks, mletá sladká paprika 2 lžičky, mletý zázvor 2 lžičky, rajský protlak 1 lžíce, voda 500 ml, plechovka rajčat 2 ks (jedna 425 g), dýně, nahrubo nakrájená 600 g, lilek na kostičky 1 ks, plechovka cizrny, slitá 300 g Citronový kuskus: kuskus 2 hrnky (400 g), vroucí voda 500 ml, citronová kůra, nahrubo… Celý článek ›
Banánová žemlovka
Publikováno 15.06.2018 v 09:57 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 21x
Suroviny: rohlík 5 ks, banán 5 ks, rozinky, předem namočené v rumu 100 g, smetana (30%) 450 ml, cukr 80 g, vejce 5 ks, sůl 1 špetka, vanilkový extrakt 1 lžička, máslo na vymazání formy Postup: Troubu předehřejte na 170 °C. Pokud jste si rozinky nenamočili předem, je nejvyšší čas to udělat. Lepší je ale vzpomenout si včas, aby se namáčely několik hodin. Zapékací mísu vymažte máslem. Prošlehejte čtyři žloutky, jedno celé vajíčko, vanilkový extrakt, sůl,… Celý článek ›
Banánové lívance
Publikováno 15.06.2018 v 09:56 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 24x
Ingredience: 150g sýra ricotta, 3 ks banánů, 2 lžíce cukru krupice, 1 lžička vanilkového extraktu, 155g hladké mouky, 2 lžičky prášku do pečiva, 1 lžička mleté skořice, 1 špetka mletého badyánu, 1 špetka mletého anýzu, 2 ks vajec, 2 lžíce citronové šťávy, 50g másla K podávání: 4 lžíce javorového sirupu, 200g jahod Postup: Banány rozmačkejte v misce a pokapejte je citronovou šťávou. Přidejte sýr, cukr, vanilku, koření, vejce, prosetou mouku s… Celý článek ›
Božské čokoládové lasagne
Publikováno 15.06.2018 v 09:55 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 24x
Budete potřebovat: 1 balení OREO sušenek (36 ks), 30 g cukru, 6 lžic rozpuštěného másla, 350 ml šlehačky, 2 čokoládové pudingy, 7, 5 dl studeného mléka + další 2 lžíce mléka, 230 g smetanového sýra (např. Žervé), čokoládové bobky nebo strouhaná čokoláda na ozdobu Postup: Dle návodu uvařte pudingy. V mixéru rozemelte sušenky na drobnou drť. Částí másla vymažte plech a část vmíchejte do rozdrcených sušenek. Vzniklou směs vtlačte na dno vymazaného… Celý článek ›
Čokoládovo-pomerančový kuskus
Publikováno 15.06.2018 v 09:55 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 25x
Ingredience: 300 ml plnotučného mléka, 4 lžičky kakaa holandského typu, 2 lusky vanilky, 6 lžiček cukru krupice, 300 g kuskusu, 2 pomeranče Postup: Mléko, kakao, rozpůlené vanilkové lusky se semínky a cukr dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřejte. Přidejte kuskus a vařte 8-10 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne. Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Kuskus servírujte na talíři ozdobený kousky oloupaného pomeranče. Celý článek ›
FARFALLE NASLADKO S BROSKVEMI
Publikováno 15.06.2018 v 09:54 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 29x
Suroviny: 300 ml mléka, 400 g těstovin Farfalle, Sůl, 1 lžíce másla, 1 kelímek (150 ml) bílého jogurtu, 1 vanilkový cukr, 1 broskvový kompot (700 g), 1 lžíce škrobu, 50 g čokolády nebo nasekaných oříšků, meduňka na ozdobu Postup: V hrnci smícháte 500 ml vody s mlékem, jemně osolíte a přivedete k varu. Do vroucí tekutiny vložíte Farfalle. Uvaříte. Hotové slijete, necháte okapat a promícháte se lžící másla. V míse smícháte jogurt s vanilkovým cukrem a… Celý článek ›
Francouzské toasty
Publikováno 15.06.2018 v 09:54 v kategorii Sladké jídla, přečteno: 21x
Ingredience: mléko 150 ml, vejce slepičí 2 ks, máslo 20 g, chléb toastový 8 ks, cukr práškový 2 PL, skořice mletá 1 ČL Postup: V mléce rozšleháme vejce. Rozehřejeme kousek másla na pánvi.Plátek toastového chleba namočíme do vajec s mlékem a z obou stran rychle osmahneme na rozpáleném másle.Během smažení dalších plátků přidáváme podle potřeby máslo.Práškový cukr smícháme s mletou skořicí a posypeme jím upečené chlebíčky. Celý článek ›