Články za měsíc Červen 2018
Vrstvený pekáč z kořenové zeleniny
Publikováno 15.06.2018 v 10:18 v kategorii Bez masa, přečteno: 23x
Suroviny: máslo 30 g, cibule, oloupaná, nakrájená na kolečka 2 ks, česnek, oloupaný, nakrájený na plátky 2 stroužky, celer (asi 500 g), okrájený, nařezaný na tenká kolečka 1 hlíza, tymián s odstraněnými stonky 4 větvičky, šalvěj, najemno nasekaná 4 listy, sůl, čerstvě namletý černý pepř, pastinák nebo kořeny petržele (asi 300 g) 2 ks, mrkev (asi 250 g) 3 ks, velké brambory (asi 600 g) 3 ks, horký zeleninový vývar 3/4 l, malé klobásky 24… Celý článek ›
Zapečená zelenina s balkánským sýrem
Publikováno 15.06.2018 v 10:17 v kategorii Bez masa, přečteno: 30x
Seznam přísad: 5 ks větší rajče, 1 ks cuketa, 1 ks lilek, 1 ks cibule, 1 ks červená paprika, 1 balení balkánský sýr, olivový olej, sůl, pepř Postup přípravy: Veškerou zeleninu očistíme a nakrájíme na větší kusy. Vložíme do pekáčku, osolíme, opepříme a pokapeme olivovým olejem. Vložíme do předem vyhřáté trouby a pečeme zhruba 20 minut na 180 stupňů. Poté z trouby vyjmeme, zeleninu promícháme a navrch poskládáme rozdrolený balkánský sýr.… Celý článek ›
Zapečené lilky po italsku
Publikováno 15.06.2018 v 10:16 v kategorii Bez masa, přečteno: 27x
Ingredience: 2 vetší lilky, podle potřeby sůl, trocha olivového oleje, 200 g mozzarelly, 1 menší cibule, 500 g vyzrálých rajčat, 1 hrst bazalky, podle chuti pepř, 1-2 stroužky česneku, 4 lžíce parmazánu Postup:Lilky nakrájíme na asi 1 cm široká kolečka. Rozprostřeme je vedle sebe, osolíme a necháme asi 30 minut vypotit. Potom je opláchneme, dobře osušíme a osmažíme na pánvi po obou stranách dozlatova. Přebytečný olej necháme okapat na… Celý článek ›
Zapečený květák s kuskusem
Publikováno 15.06.2018 v 10:16 v kategorii Bez masa, přečteno: 32x
Ingredience:1 květák, 50 g tvrdého sýra, 300 ml mléka, podle chuti sůl, 1 lžička karí, 1/4 lžičky muškátového oříšku, 25 g másla, 3 lžíce kuskusu, 3 vejce, hrst mandlových lupínků Postup: Květák propláchneme a rozdělíme na jednotlivé růžičky. Pokud jsou příliš velké, můžeme je ještě rozkrojit na půlky. Sýr nastrouháme najemno. Do hrnce vlijeme mléko, přidáme špetku soli, karí a muškátový oříšek. Do takto ochuceného mléka vložíme kousky… Celý článek ›
Zapečený květák se sýrem
Publikováno 15.06.2018 v 10:15 v kategorii Bez masa, přečteno: 34x
Suroviny: velký květák, rozlámaný na jednotlivé růžičky 1 kg, malá oválná rajčátka, rozpůlená 8 ks, strouhanka 1 hrst, čerstvě nastrouhaný parmezán 2 lžíce, černý pepř Na omáčku: máslo 60 g, hladká mouka 60 g, mléko nebo polovina mléka a polovina vody 600 ml, bobkový list 1 ks, jarní cibulka, nasekaná 4 ks, anglická hořčice 1 lžíce, čerstvě nastrouhaný muškátový oříšek, nastrouhaný čedar 150 g Postup: Květák dejte do velkého hrnce vařící… Celý článek ›
Zapečený patizón s třemi sýry
Publikováno 15.06.2018 v 10:15 v kategorii Bez masa, přečteno: 40x
Potřebujeme: 6-10 brambor,patizón,100 g eidamu 30%, 100 g eidamu uzeného 30%, 150 g Président Créme de Camembert (tavený sýr camembert), cibule, vajíčka Postup:Nakrájíme brambory na plátky a patizón na kostičky. Pekáč polijeme trochou oleje. Brambory dáme na pekáč a na to vložíme kostky patizóna a na jemno nakrájenou cibuli. Poté nakrájíme eidam na kostičky a nasypeme do pekáče. Potřeme taveným camembertem a dáme do trouby na 30 minut při 200 °C. Po půl… Celý článek ›
Zapékané lilky se zeleninou
Publikováno 15.06.2018 v 10:13 v kategorii Bez masa, přečteno: 25x
Ingredience: 2 lilky, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, 1 menší cibule, 5 žampionů, 1 sáček mražené zeleniny s kukuřicí, trocha soli, dle chuti čerstvě mletý pepř, 1 lžička kořenící směsi (Italská směs), 100 g strouhaného sýra Postup:Lilky omyjeme, odkrojíme stopky, podélně rozřízneme a vydlabeme dužinu. Pomažeme je olivovým olejem, osolíme a vložíme do trouby. Pečeme při 180 °C asi 15 minut.Zatím na másle orestujeme nadrobno pokrájenou… Celý článek ›
Zapékané papriky
Publikováno 15.06.2018 v 10:12 v kategorii Bez masa, přečteno: 28x
Ingredience:4 vejce, 5 paprika, 100 g sýr strouhaný, 1 plechovka žampiony sterilované, špetka sůl, špetka pepř, 500 g brambory vařené, trochu mléko, dle potřeby olej na vymazání formy Postup: Ze tří vajec‚ sýra‚ žampionů a jedné na kostičky nakrájené papriky uděláme smaženici. Osolíme‚ opepříme. Vzniklou směsí plníme zbylé vyčištěné papriky. Naplněné papriky vložíme do vymaštěného pekáče‚ na ně naskládáme brambory nakrájené na kolečka.… Celý článek ›
Valašská kyselica
Publikováno 15.06.2018 v 10:07 v kategorii Polévky, přečteno: 27x
Ingredience: Sůl a pepř dle chuti,Nové koření, bobkový list, majoránka dle chuti, Olej nebo sádlo dle chuti,Česnek dle chuti, Cibule 1 ks, Hladká mouka 50 g, Smetana 250 ml, Kysané zelí 300 g, Uzená křížová kost 400 g Postup:Uzenou křížovou kost zalijte studenou vodou, přidejte nové koření, jeden bobkový list a povařte, dokud maso nebude odpadat od kosti. Maso společně s kořením sceďte a přidejte nakrájené kysané zelí.V hrníčku či misce rozmixujte hladkou… Celý článek ›
Zapékané sýrové papriky
Publikováno 15.06.2018 v 10:02 v kategorii Bez masa, přečteno: 22x
Ingredience: 6 paprik, 100 g eidamu, 50 g balkánského sýra, 50 g nivy, 1/2 hermelínu, 2 cibule, 2–3 vejce, trocha strouhanky, 2 rajčata, 1 tavený sýr, 1 hrst bylinek Postup:Papriky zbavíme jádřinců. Sýry nastrouháme, přidáme 1 cibuli nakrájenou nadrobno a vklepneme vejce. Směs propracujeme a dle potřeby zahustíme strouhankou. Směsí naplníme papriky, dáme je do pekáčku s trochou oleje, obložíme odřezky z paprik, nakrájenými rajčaty a na proužky nakrájenou… Celý článek ›