Články za měsíc Březen 2019
Plněná jehněčí roláda
Publikováno 28.03.2019 v 11:20 v kategorii Jehněčí, přečteno: 41x
Ingredience: 400 g mladého jehněčího masa, trocha soli a pepře, 50 g anglické slaniny, 1 velká cibule, 50 g žampionů, na smažení olej, svazek rozmarýnu, 1 rohlík, 1 vejce, 1 lžíce mléka, 1 lžíce sádla, 4–5 stroužků česneku, 100 ml červeného vína Postup: Maso opláchneme a necháme okapat. Potom je rozřízneme na plát, který vyklepeme na tenký obdélník, který budeme moct zabalit. Plát lehce osolíme a opepříme. Anglickou slaninu pokrájíme na kostičky,… Celý článek ›
Králičí stehýnka v kabátku
Publikováno 28.03.2019 v 11:20 v kategorii Králík, přečteno: 43x
Ingredience: 4 stehna z králíka, trocha soli a pepře, 3 lžíce rozemnutého sušeného tymiánu nebo trocha čerstvého, 250 g plátků anglické slaniny, 2 lžíce másla, 1 kg brambor, 5 cibulí, 200 ml kuřecího vývaru, 3 vařená vejce, 1 zakysaná smetana, hrst bylinek na ochucení Postup: Maso lehce osolíme, opepříme a vetřeme do něj tymián. Každé stehno zabalíme do slaniny a převážeme provázkem nebo spíchneme párátkem. Takto připravená stehýnka vložíme do… Celý článek ›
Kuře pečené s nakládanými žampiony
Publikováno 28.03.2019 v 11:18 v kategorii Kuřecí, přečteno: 40x
Ingredience: 1400 g naporcovaného kuřete, 0.5 lžičky soli, 0.5 lžičky mletého pepře, 250 ml kuřecího vývaru, 250 ml smetany, 400 g nakládaných žampionů, 1 lžíce sušeného estragonu, 1 ks bílé cibule, 0.5 hrnku zelené petrželky - nakrájené Postup: Naporcované kuře vložte do pekáčku, osolte a opepřete. Kuře podlijte vývarem a pečte v troubě předehřáté na 190 °C přibližně 30 minut. Ve větší misce smíchejte scezené žampiony, estragon a smetanu. Směs… Celý článek ›
Pečená hlíva a kapustičky se šťouchanými bramborami
Publikováno 28.03.2019 v 11:00 v kategorii Houby, přečteno: 85x
Pečená hlíva a kapustičky se šťouchanými bramborami Suroviny: Kaše: středně velké brambory 2 ks, velká mrkev 1 ks, sůl, máslo 3 plátky, nastrouhaný parmazán 1 hrst Zelenina: velká červená cibule 1 ks, česnek 2 velké stroužky, hlíva ústřičná 150 g, růžičková kapusta 10 ks, sůl a čerstvě namletý černý pepř, sušený tymián 1 špetka, olivový olej, hladkolistá petržel, nasekaná 2 lžíce Postup: Oloupejte brambory a mrkev, nakrájejte je na kostičky a… Celý článek ›
Bramborák se sýrem a vejcem
Publikováno 28.03.2019 v 10:59 v kategorii Brambory, přečteno: 45x
Suroviny: středně velké brambory 2 ks, mrkev 1 ks, čedar 100 g, jarní cibulka 2 ks, vejce 4 ks, špaldová hladká mouka 2 vrchovaté lžíce, sůl, kurkuma 1 lžička, mletý římský kmín 1/2 lžičky, řepkový olej na smažení, drcené chilli, čerstvý koriandr Postup: Do mísy nahrubo nastrouhejte oloupané brambory a mrkev, poté nahrubo nastrouhejte i čedar. Přidejte najemno nakrájené jarní cibulky, 1 vejce, mouku, sůl, kurkumu a mletý římský kmín. Směs dobře… Celý článek ›
Muffinové bramboráky trochu jinak
Publikováno 25.03.2019 v 13:25 v kategorii Brambory, přečteno: 39x
Suroviny: 2 kuřecí prsa, 6 brambor, 2 celá vejce, 3 plátky šunky, 3 stroužky česneku, 3 PL bílého jogurtu, 100 g nastrouhaného sýra, nasekaná petrželová nať, sůl, bílý pepř Postup: Brambory oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle, pak je zbavíme škrobu tak, že je vymačkáme. Maso nakrájíme na hodně malé kousky, ty přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce, bílý jogurt, česnek, který jsme si prolisovali, nastrouhaný sýr, petrželovou nať - vše… Celý článek ›
Batátový krém s Lučinou
Publikováno 25.03.2019 v 13:25 v kategorii Polévky, přečteno: 46x
Suroviny: 2 velké batáty, 1 větší cibule, olej, sůl, pepř, kari pasta, 2 stroužky česneku chilli vločky 1 Lučina (100g)čerstvý koriandr, pražené arašídy Postup: Cibulku nakrájíme a necháme na oleji zesklovatět. Mezitím oloupeme batáty a nakrájíme je na menší kousky. K cibulce přidáme nasekaný česnek, kari pastu a necháme chvilku rozvonět. Přidáme batáty, sůl, pepř, promícháme a zalijeme vodou (nebo kdo má, vývarem) tak, aby byly batáty potopené.… Celý článek ›
Smetanové kotlety na houbách
Publikováno 25.03.2019 v 13:23 v kategorii Vepřové, přečteno: 44x
Suroviny:4 vepřové kotlety (s kostí nebo bez), sůl, pepř mletý, snítka rozmarýnu, snítka tymiánu, větší hrst sušených hub, 1 plnější lžíce sádla, 1 cibule2-3 stroužky česneku, cca 500 ml vývaru, 150 ml smetany ke šlehání, jíška Postup: Kotlety osolíme, opepříme a po stranách nakrojíme, aby se nám při tepelné úpravě nekroutily. Naklepávat není nutné. Drobně pokrájenou cibuli osmažíme na sádle v kastrolu lehce dozlatova, pak ji shrneme ke straně a… Celý článek ›
Zavařená cuketová pomazánka
Publikováno 25.03.2019 v 13:22 v kategorii Pomazánky, přečteno: 44x
Suroviny: 1 kg cuket, 5 cibulí, 5 stroužků česneku, 6 lžic oleje, 5 PL sójové omáčky, 3 dl kečupu, 1 PL mleté pálivé papriky, mletý černý pepř, sůl Postup: Nadrobno nakrájené cibule osmažíme na oleji, přidáme oloupané a měkkých středů zbavené cukety pokrájené na kostky, nadrobno nasekaný česnek, sójovou omáčku, mletou papriku, mletý pepř a sůl a asi půl hodiny dusíme. Potom přidáme kečup, promícháme a necháme přejít varem. Směs nalijeme do… Celý článek ›
Zelná polévka s hlívou ústřičnou
Publikováno 22.03.2019 v 13:07 v kategorii Polévky, přečteno: 361x
Ingredience: 500 ml vývar zeleninový, 200 g zelí kysané, 100 g hlíva ústřičná,1 ks cibule kuchyňská,1 polévková lžíce smetana 31%, 1 hrst kmín drcený,1 špetka sůl,1 špetka pepř černý mletý, 1 lžička máslo Postup: Na másle orestujte najemno nakrájenou cibulku. Přidejte pokrájené kysané zelí (ne ve sladkém nálevu) a hlívu ústřičnou. Osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a zalijte vývarem. Krátce povařte, aby zelí zůstalo křupavé. Nechte… Celý článek ›